La cultura tradicional de Rubí enlluerna la Festa Major petita de Sant Roc
Cultura | 9 de setembre de 2019

LARA LÓPEZ
La Festa Major petita de Sant Roc va reunir la cultura popular i tradicional de la ciutat a Rubí amb nombroses activitats que, de dijous a diumenge, van omplir diversos espais del centre de la ciutat. Durant quatre dies es van celebrar exhibicions de diables, castellers, tronades, correfocs, el clàssic concurs de veure a galet amb porró de la Xerricada Popular, concerts, audició de sardanes, visites al rellotge del campanar de l’església de Sant Pere, tallers infantils i altres activitats familiars com la remullada amb el Bòjum.

El centre neuràlgic de la festa va ser, com sempre, la plaça del Doctor Guardiet, però també es van celebrar algunes activitats a la plaça Onze de Setembre o a la plaça de l’Antiga Estació. Durant les festes, la plaça del Doctor Guardiet va acollir la fira de productes catalans i la 3a edició de la Fira del Vermut.

Entre les activitats més participatives cal destacar la 8a Trobada de les bèsties de foc, l’espectacle de l’Esclat de Sant Roc, els Versots acompanyats de l’espectacle de foc i dansa i el Ball popular, que van tenir lloc dissabte a la nit, a més de la Trobada d’imatgeria local i minitrobada de gegants històrics, seguida de la Ballada dels entremesos diumenge al migdia. La principal novetat d’enguany va ser l’estrena de vestits de gala de quatre gegantons històrics de Rubí: la Guapa, el Cubà, el Sol i el Drac.

L’alcaldessa, Ana M. Martínez, va valorar molt positivament les festes per la diversitat d’activitats i va destacar la gran participació ciutadana d’enguany, gràcies en part a què s’han celebrat una mica més tard de l’habitual, en ple mes de setembre. Martínez va agrair la feina de la Taula d’entitats de cultura popular i tradicional catalana per “ocupar l’espai públic d’una de les maneres que més ens agrada als rubinencs i rubinenques, amb les nostres tradicions”.
Una de les activitats que es van realitzar coincidint amb Sant Roc. / J.A. Montoya
Els Versots: una sàtira de l’actualitat
Les tres colles de Diables presents a Rubí –Diables de la Riera, Diables de Rubí i Diables Rubeo Diablorum– organitzen conjuntament una de les activitats més esperades pel públic: els Versots. Es tracta d’una modalitat del ball de diables parlat, uns versos satírics sobre l’actualitat de la localitat que realitzen les entitats de diables tradicionalment a molts pobles catalans. Carolina Tudela, presidenta de la Colla de Diables de la Riera de Rubí, explica que aquest espectacle “critica totes les coses que s’han fet malament durant l’any a la ciutat des del punt de vista dels grups de diables, d’una forma teatralitzada”.

Gerard Villaplana, membre dels Diables de la Riera, és l’encarregat d’escriure el text rimat gràcies a les aportacions dels seus companys de colla. Enguany els Versots van tractar temes com el túnel de llums del passat Nadal, les inundacions dels voltants de la Riera, la lona del Casino, la brutícia dels carrers, la nova senyalització de la ciutat, el concert de Los 40 Principales o les passades eleccions municipals, entre altres.

En aquesta ocasió, els Diables han comptat amb la col·laboració de l’escola Ca n’Alzamora, que van participar en els Versots d’enguany. Diversos grups de primària del centre van iniciar un projecte durant el curs escolar d’apadrinar una entitat cultural de Rubí, un projecte de tres anys que acaba de començar. Membres de la Colla de Diables de la Riera van visitar el centre per impartir xerrades i tallers per donar a conèixer les seves activitats com el correfoc o els Versots.

L’any vinent els Diables de la Riera celebraran els seus 30 anys d’història i, segons explica la presidenta de l’entitat, ja han format una comissió especial que treballa en aquesta gran celebració. Tudela explica que tenen pensat celebrar una gran festa i presentar una nova secció de diables amb una nova bèstia de foc, idees que es confirmaran en els propers mesos.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Desaparegut un rubinenc des del 4 de maig
Rubí supera els 2.000 casos de contagis de coronavirus
Rubí entra a la fase 1: quines activitats estan permeses?
Rubí passa aquest dilluns a la fase 0,5 del desconfinament
Un grup de joves impulsa una iniciativa solidària per ajudar els immigrants rubinencs que s’han quedat sense recursos
El comerç local i els restaurants reprenen l'activitat a baix ritme i amb moltes dificultats