Tretze fotògrafs internacionals mostren la seva obra al 5è festival La Nuu
Cultura | 1 d'octubre de 2019

CRISTINA CARRASCO
La 5a edició del Festival de Fotografia de Rubí La Nuu, que tot just ha arrencat i que s’allargarà fins al 31 d’octubre, compta amb la participació de tretze fotògrafs internacionals que des de fa uns dies ja mostren les seves obres a façanes de diferents edificis de la ciutat. El festival, organitzat per l’Ajuntament i dirigit pel fotògraf local Carles Mercader, va néixer el 2015 amb l’objectiu d’apropar al gran públic els actuals corrents de la fotografia d’autor exposant les obres a la via pública i alhora convertir la ciutat en referent mundial de la fotografia.

Aquesta nova edició del festival té com a lema ‘El món no existeix’, basat en el llibre ‘Per què el món no existeix?’ del filòsof alemany Markus Gabriel. En aquest sentit, les obres seleccionades conviden a reflexionar i posar en dubte el nostre concepte de realitat i, alhora, a repensar els marges i el futur de la representació visual del món.

Carles Mercader ha destacat aquesta voluntat que té el festival de qüestionar: “La Nuu presenta la fotografia dins el debat contemporani de les idees, vol que la imatge serveixi per produir un pensament crític en la societat”.

Els artistes que exposen enguany a Rubí són: Marcel Pey (Espanya), Pere Formiguera (Espanya), Margaret Lansink, guanyadora del prestigiós premi Hariban 2019, (Holanda), Zhang Xiao (Xina), Aurore dal Mas (Bèlgica), Lily Zoumpouli (Grècia), Teresa Kozinc (Eslovènia), Patricia Bofill (Espanya), Tatiana Gutiérrez (Espanya), Maria Sturm (Romania), Stéphane Charpentier (França), Alisa Resnik (Rússia) i Gabrielle Duplantier (França).

Cal destacar la inclusió de l’obra de Pere Formiguera (Sant Cugat, 1952-2013), qui va formar part d’una generació d’artistes d’avantguarda que als anys 70 va adoptar la fotografia com a mitjà d’expressió. La seva primera exposició va ser a l’antiga Biblioteca de Rubí l’any 1973. Enguany, la seva obra torna a la ciutat amb una sèrie de polaroids realitzades amb una càmera SX-70.

Les fotografies dels diferents artistes, impreses en gran format, ocupen diversos espais a l’aire lliure: la plaça de la Nova Estació, l’Antiga Estació, la plaça d’Anselm Clavé, la plaça del Doctor Guardiet, el carrer Justícia, diversos punts de l’Escardívol, El Celler, la Biblioteca Municipal, la fàbrica Pich Aguilera i, per primer cop, la façana del pavelló de l’escola Regina Carmeli.

Activitats paral·leles
Aquesta exposició es completa amb un programa d’activitats que arrencarà aquest dimecres 2 d’octubre a les 19.30 hores amb la inauguració de l’exposició Efímers a l’Escola d’Art i Disseny de Rubí (edRa). En aquesta mostra, l’alumnat del centre mostrarà la feina realitzada durant el curs passat al voltant del lema del festival. El divendres 4 d’octubre, a les 19 hores, tindrà lloc al Museu Municipal Castell la inauguració oficial de l’esdeveniment, amb una conferència del seu director i un recital poètic a càrrec de Miriam Reyes.

Dissabte 5 d’octubre, El Grup Fotogràfic El Gra organitzarà de 10.30 a 13.30 hores a la plaça de l’Antiga Estació una activitat per a tota la família. Es tracta d’una sessió de photocall ligpainting, on es faran fotografies de retrat en una carpa fosca, fent servir tècniques de llarga exposició i il·luminació complementària, que es lliuraran a cada participant.

El proper dijous 10 d’octubre, a les 19.30 hores, la Biblioteca acollirà una conferència de Juan Naranjo sobre l’obra de Pere Formiguera.

El dia 18 a les 20 hores, tindrà lloc al Celler el lliurament del premi Screen de fotografia en format multimèdia, convocat per l’associació cultural Ull per Ull. La trobada inclourà un concert del grup local Cuchilla y Diazepan.

El fotògraf Calin Kruse serà l’encarregat de cloure el festival el 31 d’octubre a les 19.30 hores amb una conferència al MMUC i d’oferir, aquell mateix cap de setmana, el tradicional workshop per a un grup de fotògrafs prèviament seleccionats. Mentre duri l’esdeveniment, a més, es faran visites guiades a l’exposició a càrrec del seu director. Aquestes tindran lloc els dies 5, 12, 19 i 26 d’octubre.
El regidor de Promoció i Dinamització Cultural, Moisés Rodríguez, amb el director del festival, Carles Mercader. / C.C.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Apollo XXV guanya el Concurs de Comparses de Carnaval 2020
Cali y El Dandee, Bombai, Ana Guerra i Miki Núñez són els caps de cartell del Primavera Pop a Rubí
Trobada de robòtica de les escoles Ribas, Balmes, Maristes i Montserrat
El Ple rebutja l’obertura de l’abocador de Can Balasc amb l’abstenció del govern
Una desena d’activitats per celebrar el Dia d’Andalusia a Rubí
Mar Coll i Nausicaa Bonnín oferiran una xerrada sobre cinema al Pau Casals