La sisena edició del Congrés Rubí Brilla estarà focalitzada en l’autoconsum energètic
Actualitat | 4 d'octubre de 2019

MARTA CABRERA
El Congrés Rubí Brilla celebra una nova edició el 25 d’octubre centrant-se en l’autoconsum energètic, aprofitant els canvis legislatius d’aquest any que fomenten l’autoconsum compartit, simplifiquen els tràmits administratius i faciliten la venda de l’excedent, especialment després de l’eliminació de l’impost al sol. “Primer cal fomentar l’estalvi energètic, després millorar l’eficiència i per últim fomentar l’autoproducció d’energia, és una gran oportunitat perquè estem davant d’una crisi climàtica, però també social, amb un món cada cop més desigual”, ha expressat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano, que considera que és fonamental que l’administració impulsi la transició energètica entre “els particulars, els comerciants i la indústria”.


Un model insostenible
L’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez, ha destacat el fet que el projecte del Rubí Brilla va començar a caminar el 2011 i que la ciutat vol ser pionera en el canvi de model energètic: “El model actual és insostenible econòmicament i ambiental i les energies renovables són les úniques alternatives al col·lapse”.

En aquest sentit, la màxima responsable municipal ha explicat que des del Rubí Brilla ofereixen assessorament per reduir la despesa energètica a les llars, posen a disposició dels ciutadans un mapa optimitzat per veure el lloc idoni i el cost-benefici d’instal·lar plaques solars i bonifiquen les empreses que afavoreixen l’autoconsum a través de la reducció d’impostos.
L’alcaldessa, Ana M. Martínez, amb el regidor Andrés Medrano, al terrat de l’edifici del Bullidor. / M.C.
El Congrés analitzarà diversos models i el seu impacte en la societat
La Biblioteca tornarà a ser l’escenari del Congrés del Rubí Brilla, que comptarà amb un gran ventall d’experts que parlaran, principalment sobre diversos models d’autoconsum.

El programa arrencarà a les 9 hores amb la recepció institucional i la ponència inaugural, que anirà a càrrec de Joan Herrera, exdirector general de l’institut per la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia (IDAE).
El Congrés s’estructurarà en tres blocs, la primera se centrarà en l’autoconsum compartit en comunitats de veïns, en polígons industrials i en administracions públiques.

En la segona hi haurà un seguit de xerrades sobre l’autoconsum a Rubí, el futur de l’emmagatzematge de les plaques fotovoltaiques i la importància de la xarxa elèctrica.

El tercer torn estarà centrat en l’impacte que té l’autoconsum en l’economia i l’ocupació, en la compra col·lectiva d’energia i en la participació ciutadana en els projectes.

La clausura anirà a càrrec del director general de l’IDAE, Joan Groizard, i del regidor Andrés Medrano.


Les plaques fotovoltaiques municipals produeixen 95.000 kwH anuals
A Rubí hi ha 7 edificis municipals amb plaques fotovoltaiques: el Rubí Forma, l’edifici Apeus, la Finca Font del Ferro, l’edifici del Bullidor, el refugi de gats i els horts urbans de Cova Solera. A més, hi ha tres fotolineres: a Rubí Forma, a la masia de Can Serra i a la Policia Local. En total, aquests deu equipaments solars generen una producció de prop de 95.000 kwH anuals, el que suposa un estalvi en electricitat de més de 7.000 euros a l’any.

A banda, alguns edificis tenen altres sistemes d’energia sostenible. Per exemple, la masia de Can Serra funciona amb energia geotèrmica, mentre que les escoles Pau Casals, Joan Maragall, la Font del Ferro i la pista poliesportiva de Can Mir compten amb calderes de biomassa.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
El CatSalut vol convertir el CAP Mútua en un centre d’urgències d’atenció primària
Un home que intentava colar-se al tren agredeix tres agents de seguretat de FGC
TMA demana la suspensió de la tramitació de la llicència per obrir Can Balasc fins que no es resolgui l’autorització ambiental
La Generalitat detecta irregularitats a l'abocador de Can Carreras
Andreu Sánchez, gerent de TMA, pendent d’una reunió amb la Generalitat i optimista respecte l’obertura de l’abocador
Els ‘Pijames solidaris’ de la botiga Crisma recapten 2.500 euros per la Fundació Vicente Ferrer