Participem!
Editorial | 4 d'octubre de 2019

REDACCIÓ
Aquesta setmana s’ha iniciat el procés de votació per a decidir com destinar els 250.000 euros dels pressupostos participatius 2020. Sobre la taula, 19 propostes sorgides de la ciutadania que ara els rubinencs podran valorar i prioritzar.

El recull de propostes evidencia, una vegada més, que els ciutadans estan preocupats per l’espai públic i pel manteniment, o manca de manteniment, d’aquest. De les 19 propostes, almenys una quinzena estan relacionades amb aquest àmbit. I és natural, l’espai públic és el primer que es troba el ciutadà quan surt al carrer i mantenir-lo en bon estat és funció, primordialment, de l’administració. Però no exclusivament, també de la ciutadania. Si fem un repàs ràpid a les propostes, podem trobar un altre aspecte que, encara que pugui semblar menor, també preocupa als ciutadans: la falta de verd a la ciutat. Fins a tres propostes estan relacionades amb la plantació de més arbres en llocs concrets o a tota la ciutat.

De fet, en la darrera edició dels pressupostos participatius, una de les propostes més votades va ser la de substituir arbres morts. El resultat ha estat la plantació de 140 nous arbres.

Amb més o menys encert, els pressupostos participatius serveixen per transformar la ciutat, encara que sigui amb petites accions o mesures. I, per tant, són una bona oportunitat. Per això des d’aquestes línies incentivem la participació en aquest procés, un dels pocs mecanismes que té la ciutadania per incidir directament en la gestió pública.

És cert que Rubí necessita, amb certa urgència, una millora de l’espai públic, abandonar els tons grisos i construir una ciutat amable. Però també és necessari que administració i ciutadania facin un esforç plegats. La situació de brutícia d’alguns carrers o de punts de contenidors sovint és causada per pràctiques incíviques. De la mateixa manera que les diverses pintades que trobem a la ciutat: hi ha moltes formes d’expressió sense necessitat d’embrutar les parets de la ciutat.

Tots hem de ser corresponsables si volem tenir una ciutat més neta, ordenada, agradable i bonica.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Desaparegut un rubinenc des del 4 de maig
Rubí supera els 2.000 casos de contagis de coronavirus
Rubí entra a la fase 1: quines activitats estan permeses?
Rubí passa aquest dilluns a la fase 0,5 del desconfinament
Un grup de joves impulsa una iniciativa solidària per ajudar els immigrants rubinencs que s’han quedat sense recursos
El comerç local i els restaurants reprenen l'activitat a baix ritme i amb moltes dificultats