El govern introdueix la fiscalitat verda en les ordenances del 2020 i torna a rebaixar l’IBI
Actualitat | 7 d'octubre de 2019

MARTA CABRERA
El govern local, format pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP), ha presentat aquest matí la proposta d’ordenances fiscals 2020, que està previst que s’aprovi aquesta tarda en un Ple extraordinari.

Segons ha explicat l’alcaldessa, Ana M. Martínez, la proposta preveu “bonificar particulars i empreses que apostin per les energies renovables, introduint una fiscalitat verda”.

Així, es preveuen rebaixes del 50% en l’Impost de Béns Immobles (IBI) en aquells casos d’habitatges unifamiliars que tinguin sistemes d’autoconsum, així com en les comunitats de veïns que implantin per aquests sistemes.

Pel que fa a les empreses, es bonificarà amb un 50% en l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) aquelles que apostin per l’autoconsum.

D’altra banda, en relació amb els vehicles de tracció mecànica, el conegut com l’impost de la circulació, aplicarà bonificacions entre el 50% i el 75% en funció del distintiu del vehicle.

Ajut als damnificats per les pluges
El govern socialista i dels comuns aposta per continuar baixant l’IBI, el principal impost que recapta l’Ajuntament, com ja ha vingut fent en els darrers anys. La baixada de l’1% se suma a les produïdes en els tres darrers anys i deixa el tram en el 0,677. “És la xifra més baixa de l’IBI dels darrers 30 anys, des del 2018 ho fem, perquè és possible fer-ho”, ha subratllat la màxima responsable municipal.

Pel que fa a les taxes i preus públics, continuen congelades un any més.

Per últim, entre les novetats de les ordenances municipals, destaca una bonificació del 95% de l’ICIO, l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres, en aquells habitatges que haguessin patit danys per culpa de les pluges del 2018, sempre que l’obra estigui relacionada amb el temporal.

Martínez ha tornat a assenyalar que “Rubí és una de les ciutats amb més bonificacions i exempcions fiscals, amb la intenció d’acompanyar les persones que més ho necessiten (...) i per tal de preservar el medi ambient”.
Les famílies amb sistemes d'autoconsum tindran bonificacions. / Arxiu
L’enèsim intent de multar els habitatges que estan buits
Segons ha explicat l’alcaldessa, l’Ajuntament realitzarà durant el 2020 un cens d’habitatges buits amb la intenció de gravar aquells que no tenen inquilins. Es tracta d’una proposta que s’ha fet anteriorment en múltiples ocasions i des de fa molts anys, però que mai no s’ha acabat de desenvolupar. Ara, la intenció de l’executiu és tenir llest el cens pel 2021 i poder gravar amb un 50% aquells habitatges que estan buits de forma permanent.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Desaparegut un rubinenc des del 4 de maig
Rubí supera els 2.000 casos de contagis de coronavirus
Rubí passa aquest dilluns a la fase 0,5 del desconfinament
El comerç local i els restaurants reprenen l'activitat a baix ritme i amb moltes dificultats
Un grup de joves impulsa una iniciativa solidària per ajudar els immigrants rubinencs que s’han quedat sense recursos
Sí a l’escola pública