Arrenca la Fira de Sant Galderic que celebra enguany la 25a edició
Cultura | 8 d'octubre de 2019

CRISTINA CARRASCO
Amb la inauguració d’una exposició al Celler i l’inici de la ruta ‘De tapes per la fira’, que es posarà en marxa aquest dijous, ha arrencat la popular Fira de Sant Galderic, impulsada per l’Associació Sant Galderic, que enguany celebra la seva 25a edició i que presenta algunes novetats.

La mostra ‘Colere. Cultura. Cultiu. 25 anys de la Fira d’Art i Pagesia de Sant Galeric’, inaugurada dijous de la setmana passada, és una exposició commemorativa dels 25 anys de vida de la fira. La mostra consta de dues parts. A la Sala de Tines, s’exposen cartells de les diferents edicions de la fira, fotografies i altre material de l’arxiu històric de l’Associació; una sèrie d’escultures creades pels usuaris dels serveis diürns de la Font del Ferro i es projecta el documental ‘Sant Galderic. Parades de pas’.

La segona part de la mostra, ubicada a la sala Cèsar Martinell, consta d’una col·lecció d’obra artística dels socis de l’entitat.

Durant la inauguració, es va presentar una de les novetats d’aquesta edició: els galderics, uns dolços fets a base de merenga, xocolata i panses que s’han creat amb la col·laboració de les pastisseries Sant Jordi, La Lyonesa i Dic Bo. Es pot adquirir una bossa amb 8 unitats en aquests tres establiments al preu de 4 euros. La idea és que, si agraden al públic, s’ofereixin durant tot l’any i es converteixin en unes postres típiques de la ciutat.

De tapes per la fira
Aquest dijous arrenca una altra de les activitats prèvies de la fira: la ruta ‘De tapes per la fira’, una proposta que permet gaudir de tapa i beguda per 2,5 euros i on cada bar o restaurant participant presenta la seva particular creació gastronòmica. Enguany hi participen 28 restauradors, entre els quals hi ha alguns nous com Villa Malquerida o La Pruna.

Com cada any, la ciutadania podrà votar les millors tapes de la ruta. Els tres establiments més votats rebran un reconeixment i entre els votants se sortejarà un sopar valorat en 60 euros. L’any passat es van vendre més de 21.000 tapes durant els 10 dies que dura la proposta.

La Fira, el 19 d’octubre
Dissabte 19 d’octubre serà el dia de la Fira, quan les places Catalunya i Doctor Guardiet i part del passeig Francesc Macià s’ompliran amb les parades d’artistes, artesans i pagesos. Enguany, també s’ha fet una proposta per participar a joves creadors.

La plaça Salvador Allende acollirà la 16a Fira Retro Clàssic, organitzada pels Amics dels Automòbils Antics, i la plaça Catalunya la 25a Trobada de Puntaires de Rubí. Durant tota la jornada, s’oferiran activitats d’animació, moltes amb la participació d’entitats de cultura popular i tradicional de la ciutat. “La fira no seria possible sense totes les entitats que ens ajuden a fer-la”, ha apuntat Ariadna Benavides, presidenta de l’Associació Sant Galderic.

Així, hi participaran l’Escola de Municipal de Música, l’Escola d’Art i Disseny edRa i l’Associació d’Adjudicataris del Mercat. També hi han preparat activitats les colles geganteres del Teresa Altet, el Maria Montessori, el 25 de setembre, El Pinar i els Geganters de Rubí; l’Esbart Dansaire, l’Escola de Sardanes Flor de Neu, Foment de la Sardana, Castellers de Rubí i la Societat de Sant Antoni Abat, entre altres. A més, es farà una visita guiada a les obres fotogràfiques del festival La Nuu i s’organitzarà el recapte d’aliments davant del Condis Mariona.

El cartell d’aquesta edició és obra d’Albert Cardona i està dedicat al 25è aniversari de la Fira.
La nova edició de la Fira s’ha presentat al restaurant Villa Malquerida, un dels nous participants de la ruta de tapes. / Ajuntament-Localpres
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Desallotjat un local a la plaça Constitució on hi havia 17 persones al seu interior
Atropellament mortal de dos ciclistes rubinencs a la C-1413
Mor el cèlebre guitarrista i cantaor Parrita, icona de la música flamenca
Rubí supera els 2.000 casos positius de coronavirus
L’índex de creixement epidemiològic a Rubí és extremadament elevat
Confinament els caps de setmana i suspensió d’activitats extraescolars, culturals i esportives