L’exposició ‘Pedres i barraques’ arriba aquesta setmana al Celler
Cultura | 5 de novembre de 2019

REDACCIÓ
La sala Cèsar Martinell del Celler acollirà a partir d’aquest divendres 8 de novembre l’exposició ‘Pedres i barraques. Les construccions en pedra seca’, que dona a conèixer aquest tipus d’arquitectura popular i tradicional tan present al territori català.

La mostra està produïda per la Xarxa de Professionals en Museografia Molècula i és el resultat d’una recerca del seu comissari, Albert Fàbrega, que s’il·lustra amb les fotografies de Pasqual Robles.

Les construccions en pedra seca són aquelles on les peces s’encaixen sense la intervenció de cap tipus d’argamassa, només sorra seca que s’empra per omplir els buits. Són molt comunes a les ribes de la Mediterrània i tenen els seus màxims exponents a la part meridional de Catalunya, les illes Balears i el nord del País Valencià.

A Catalunya, estan més presents al Camp de Tarragona, el Penedès, els secans de les Garrigues, l’Urgell, el Segrià, la Ribera d’Ebre, la Terra Alta, l’Empordà i el Montsià. En total hi ha gairebé 19.000 construccions en pedra seca que, sobretot, es troben a barraques, marges, cisternes, masos i pous.

Les construccions en pedra seca tenen un gran valor històric i representen un tret d’identitat dels territoris on predominen, on han configurat un paisatge humanitzat però que presenta un bon equilibri amb la natura. Aquesta tècnica tradicional està considerada bé d’interès cultural (BIC).

L’exposició ‘Pedres i barraques. Les construccions en pedra seca’ està formada per més d’una vintena de plafons, utensilis i altres materials gràfics i audiovisuals. La mostra es podrà visitar del 8 de novembre al 22 de desembre en l’horari del Celler: divendres de 18 a 21 hores, dissabtes de 12 a 14 hores i de 18 a 21 hores, i diumenges d’11 a 14 hores.
Barraca de pedra seca a Sant Llorenç. / Cedida
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
El CatSalut vol convertir el CAP Mútua en un centre d’urgències d’atenció primària
Un home que intentava colar-se al tren agredeix tres agents de seguretat de FGC
Gran participació en la rua de Carnestoltes amb una vintena d'acolorides i originals comparses
Andreu Sánchez, gerent de TMA, pendent d’una reunió amb la Generalitat i optimista respecte l’obertura de l’abocador
Apollo XXV guanya el Concurs de Comparses de Carnaval 2020
Els Bombers rescaten un home que havia quedat atrapat per un despreniment a Castellnou