Ana M. Martínez: “La gent torna a dir a les urnes que Rubí és socialista i d’esquerres”
Política | 11 de novembre de 2019

CRISTINA CARRASCO/MARTA CABRERA
Després dels resultats electorals de les eleccions generals al Congrés dels Diputats i al Senat, la victòria a Rubí ha tornat a ser pel Partit dels Socialistes de Catalunya, tot i perdre gairebé tres punts de suport. La primera secretària del PSC a Rubí i alcaldessa de la ciutat, Ana M. Martínez, s’ha mostrat satisfeta per la victòria electoral i pel 25,39% d’electors que han optat pel vot socialista: “La gent torna a dir a les urnes que Rubí és socialista i d’esquerres, perquè els tres primers partits a la ciutat són forces d’esquerres i, per tant, la ciutat torna a dir alt i clar que vol que a Espanya hi hagi un govern d’esquerres”. Per fer-ho possible, Martínez creu que cal “tornar a seure i arribar a acords per donar al nou govern de Pedro Sánchez una estabilitat que repercuteixi en més progrés i estabilitat a Catalunya”.

D’altra banda, sobre l’ascens de la força ultradretana Vox, la primera secretària diu que és un resultat “molt preocupant” i que hi ha moltes variables que poden haver provocat aquest auge del partit de Santiago Abascal, com ara “un vot de càstig, el descontentament popular o la baixada de Ciutadans”.

Valoració positiva d’En Comú Podem per mantenir els resultats a la ciutat
Per a En Comú Podem, els resultats de les eleccions són agredolços. A escala local, estan satisfets, tot i baixar poc més d’un punt en percentatge de vot. Per a la portaveu de la coalició, Ànnia García, “entenem que aquesta baixada es deu a factors diversos com l’abstenció i l’aparició de noves forces polítiques”. Tot i això, valoren positivament els resultats: “Mantenim l’electorat i Rubí continua sent una ciutat d’esquerres, on els tres partits amb més suport són d’esquerres”.

En l’àmbit general, l’increment de l’extrema dreta i la situació de VOX com a tercera força és per a En Comú Podem “una mala notícia”. García considera que “en molts entorns s’ha normalitzat el missatge ultradretà i el seu espai polític. Nosaltres no podem mai normalitzar el racisme, l’homòfobia o la xenofòbia”.

A més, han mostrat la seva preocupació per la totalitat dels resultats que “genera un escenari incert i molt difícil de gestionar”. Per a En Comú Podem, aquestes eleccions “no s’haurien d’haver produït”.

ERC, satisfeta per la consolidació dels seus resultats
Pel que fa a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), el seu portaveu, Xavier Corbera, s’ha mostrat molt satisfet pel que considera una “consolidació” dels resultats en les darreres cites electorals: “Hem fet un empat tècnic amb els comuns i tenint en compte que a les catalanes i a les locals tenim millors resultats, tenim una bona base per seguir creixent i encapçalar un canvi a la ciutat”. Esquerra ha aconseguit a la ciutat el suport del 18% de l’electorat.

Pel que fa als resultats a nivell general, Corbera ha lamentat “l’augment de l’extrema dreta” i ha celebrat “la resposta clara i meridiana a la sentència, Catalunya té la clau per la governabilitat de l’estat espanyol”, i ha afegit que el que cal ara és que les forces independentistes obrin un diàleg per negociar amb l’estat espanyol “el referèndum, l’amnistia i el dret d’autodeterminació”.

Aquestes tres forces polítiques han estat les que han obtingut més representació a la ciutat, amb molta diferència respecte als altres partits que es presentaven. Vox ha estat quarta força gairebé doblant els resultats amb el 8,55% dels suports, però Diari de Rubí no ha pogut contactar amb cap representat local per tal de fer valoració dels resultats.

El PP s’ha recuperat de la davallada de l’abril amb un suport del 7,08%. Uns resultats que Juan José Giner, president del PP de Rubí, valora de forma molt positiva: “L’objectiu era plantar cara a l’independentisme i reagrupar un espai de centre dreta, crec que Cayetana Álvarez de Toledo i Alejandro Fernández ho han fet molt bé, gestionant una bona campanya en defensa de la Constitució i de les llibertats de la ciutadania”. D’altra banda, el dirigent popular també ha lamentat la pujada de Vox, un partit que va “contra la Constitució”.

Per la seva banda, Cs amb un 7,08%, ha perdut la meitat del vot. El seu líder a Rubí, Roberto Martín, ha declinat fer declaracions.

Junts per Catalunya ha recuperat una tendència a l’alça amb un 6,03% dels suports. El portaveu a la ciutat, Jaume Buscallà, s’ha mostrat “moderadament satisfet” pel fet d’augmentar el nombre de vots en un context de davallada en la participació. “Crec que la gent ha vist que Junts per Catalunya és un espai polític amb el qual es pot identificar, que connecta amb un espai català independentista en línia ascendent”. Pel que fa a la possibilitat d’encarar una investidura de Pedro Sánchez, Buscallà ha ressaltat que “qui s’ha de moure és Pedro Sánchez, que ha rebut un missatge clar d’una majoria independentista, i això passa per posar sobre la taula solucions democràtiques per sortir del problema greu que té Espanya amb Catalunya”.

Entre la resta de partits que han obtingut representació a Barcelona, hi ha la CUP, que es presentava per primer cop a la ciutat i que ha obtingut el 4,21% dels sufragis.
La força política més votada a la ciutat ha estat el PSC. / Arxiu
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Rubí registra 7 nous casos positius de coronavirus en l’última setmana
Lleuger descens del preu del lloguer a Rubí
L’AV de la Zona Mercat lliurarà aquest mes els premis Gent del Barri, Gent de Rubí
Comencen les obres de rehabilitació del Casino després d'un any i mig de retard
Forçats a marxar
Inspecció de Treball inspecciona les obres del carrer Lourdes per possibles irregularitats