Nous casos a Rubí d’afectats per habitatges en mans de fons voltors
Actualitat | 12 de novembre de 2019

REDACCIÓ
Quan els moviments socials en favor del dret a l’habitatge van aconseguir obligar els bancs a signar dacions en pagament, van ser molts els veïns que es van acollir a aquest dret. Alguns, els més vulnerables, van aconseguir també negociar un lloguer social amb les entitats bancàries per tal de no quedar-se al carrer. En la seva majoria, contractes de tres anys que tot just comencen a finalitzar. La majoria d’aquests actius immobiliaris van ser venuts per part de les entitats financeres a diferents fons voltors, que ara, un cop finalitzen els lloguers socials volen recuperar els immobles.

Aquest és el cas, per exemple, de Jorge Vázquez, veí de l’avinguda de Catalunya, al barri de Les Torres. Té 67 anys, dos fills que estan estudiant i cobra una pensió de 560 euros. “El 2016 vaig signar la dació amb lloguer social de tres anys, després del primer any em van pujar de 200 euros a 443, que he pagat religiosament cada mes”. Per ell, és totalment inviable aconseguir un altre pis de lloguer, no només pels preus elevats del mercat, sinó també no pot assumir l’entrada d’un pis de lloguer: “La meva situació és calamitosa, el 5 de setembre em van dir que no em renovarien el contracte i no puc accedir a un pis perquè no tinc els mitjans”.

La Plataforma d’Afectats de la Hipoteca de Les Torres-Rubí 2000 té comptabilitzats almenys quatre casos de característiques similars. En tots, el lloguer social finalitza i les empreses no volen renovar els contractes. Aida Alvarado, de l’entitat, ha explicat que aquestes persones es troben sense cap mena de sortida, els pisos que disposa tant l’Ajuntament de Rubí com la Generalitat estan tots ocupats i les llistes d’espera són llargues: “La gent no pot esperar i fan el que poden, van a pisos de familiars, ocupen, altres estan esperant al desnonament...”.

Alvarado subratlla, a més, que els ajuts que dona la Generalitat pel pagament del lloguer els fan inaccessibles per a la gent més vulnerable, ja que el pagament es fa al cap de l’any: “Has de pagar tot l’any i després la Generalitat t’ingressa els diners, però i si no els tens? És un peix que es mossega la cua”.

Els veïns afectats per aquesta situació, a diferència dels afectats pel cas de Sant Jordi Parc, que es va resoldre amb èxit després d’una negociació col·lectiva, són de diferents blocs i, fins i tot, de diversos fons voltors. Un fet que debilita els inquilins, que es troben sols i desemparats davant d’aquestes multinacionals.
Les obres de remodelació duraran sis mesos. / Ajuntament
Ànnia García reconeix que les administracions estan desbordades per la situació

La regidora d’Habitatge i Proursa, Ànnia García, es va reunir el dilluns al vespre amb alguns d’aquests veïns afectats i amb la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Les Torres-Rubí 2000.

García va explicar als mitjans de comunicació que un dels principals problemes és que “la legislació permet un mercat de l’habitatge totalment desregulat”. L’altre és “com passar de l’habitatge d’emergència a l’habitatge assequible, amb els treballadors precaritzats, és molt complicat sortir de la situació d’emergència habitacional”. Això provoca que els pisos d’emergència habitacional estiguin col·lapsats i que les persones que es troben en aquesta situació es quedin sense sortida.

La regidora ha reconegut que la situació “s’ha desbordat” i lamenta que a Catalunya hi ha 1.500 famílies a les quals la Generalitat de Catalunya els ha dit que tenen dret a un habitatge d’emergència, però que estan en llista d’espera. D’aquestes, més d’una quarantena són rubinenques.

Això pel que fa als immobles propietat de la Generalitat de Catalunya. Els pisos de titularitat de l’Ajuntament de Rubí estan en una situació molt similar. Dels 150, estan tots ocupats, i amb una “llista d’espera enorme”.

Negociar amb els propietaris i augmentar la borsa de lloguer municipal
Davant d’aquest greu problema, Ànnia García considera que cal “trobar altres sortides, recuperant habitatge privat, sigui dels fons voltors o de grans tenidors, negociar amb ells i establir programes de cessió”. La regidora ha explicat que fa anys que a Rubí hi ha una borsa de medicació de lloguer amb una quarantena de contractes actius, però que cal revisar-la per incorporar nous incentius i així augmentar-la.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Rubí registra 7 nous casos positius de coronavirus en l’última setmana
Lleuger descens del preu del lloguer a Rubí
L’AV de la Zona Mercat lliurarà aquest mes els premis Gent del Barri, Gent de Rubí
Comencen les obres de rehabilitació del Casino després d'un any i mig de retard
Forçats a marxar
Inspecció de Treball inspecciona les obres del carrer Lourdes per possibles irregularitats