L’Ajuntament reparteix 3.000 clakis a les escoles per promocionar la recollida de l’oli de cuina usat
Actualitat | 13 de novembre de 2019

REDACCIÓ
L’Ajuntament de Rubí reparteix aquests dies prop de 3.000 recipients clakis a les escoles públiques de la ciutat per fomentar que l’alumnat i les seves famílies recullin de forma separada l’oli de cuina usat. Aquesta és una de les accions incloses a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que a Rubí arrencarà aquest dijous i s’allargarà fins al 24 de novembre.

L’oli és un residu molt comú a casa i molt perillós si no es gestiona com cal. Cada litre d’oli pot arribar a contaminar 10.000 litres d’aigua. Per això és important no llençar-lo a l’aigüera, una acció que es fa a moltes llars i que cal evitar.

Els clakis són uns recipients que permeten guardar l’oli a casa per, posteriorment, portar-lo a reciclar i que es pugui transformar en biodièsel. Aquesta recollida es fa a través del projecte Rubiclak, una iniciativa que, d’una banda, evita la contaminació de les aigües ─amb el benefici mediambiental que això comporta─ i, de l’altra, genera llocs de treball per a persones amb diversitat intel·lectual residents a Rubí. El projecte Rubiclak el va impulsar l’AMPA del Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol i actualment està gestionat per l’entitat APDIR.

Rubiclak a les escoles
Un total de set centres educatius públics tenen el projecte Rubiclak instaurat i ara la iniciativa s’estendrà a la resta. Així, l’Ajuntament els lliurarà clakis per distribuir entre l’alumnat i cofres per emmagatzemar aquests recipients a l’escola fins a la seva recollida. En total, se’n repartiran 2.975 a 13 centres de la ciutat.

La idea és que les famílies dipositin l’oli de cuina que ja no es pot aprofitar al claki i, un cop ple, el portin al punt de recollida més proper (a l’escola, a qualsevol de les deixalleries de la ciutat, a les entitats col·laboradores, associacions de veïns o dependències municipals). Quan entreguin el claki ple, els en proporcionaran un de buit i net.

El personal del projecte Rubiclak el recollirà i s’encarregarà que se sotmeti al tractament necessari per tal que es recicli convertint-se en biodièsel, un combustible que prové d’un recurs renovable i esdevé menys contaminant que els combustibles fòssils.

D’aquesta manera, es contribueix a mantenir l’aigua neta i a cuidar el medi ambient.
Els clakis es poden dur un cop plens a diferents punts de la ciutat. / Arxiu
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Rubí registra 7 nous casos positius de coronavirus en l’última setmana
Lleuger descens del preu del lloguer a Rubí
L’AV de la Zona Mercat lliurarà aquest mes els premis Gent del Barri, Gent de Rubí
Comencen les obres de rehabilitació del Casino després d'un any i mig de retard
Forçats a marxar
Inspecció de Treball inspecciona les obres del carrer Lourdes per possibles irregularitats