Rubí explica a la cimera mundial del clima el projecte 50/50
Actualitat | 5 de desembre de 2019

REDACCIÓ
L'Ajuntament de Rubí ha exposat a la cimera mundial del clima COP25, que està tenint lloc aquests dies a Madrid, com funciona el projecte 50/50 a través de la conferència 'Les escoles com a llavors del canvi', a càrrec de l'alcaldessa, Ana M. Martínez. La xerrada ha tingut lloc aquest dimecres al migdia a la Zona Verda del congrés, a la Fira de Madrid.

Martínez ha exposat que Rubí és una ciutat pionera en el foment de l'estalvi i l'eficiència energètica a través del projecte Rubí Brilla. I, en concret, ha parlat del projecte 50/50, que se centra en les escoles. Es tracta d'una experiència educativa entorn de l'estalvi i l'eficiència energètica en el qual es pretén que la comunitat educativa treballi en equip per reduir el consum energètic i disminuir les emissions contaminants. Així, els centres educatius es comprometen a reduir la despesa energètica i el consistori retorna la meitat de l'estalvi aconseguit en forma de subvenció directa. L'Ajuntament destina l'altra meitat a invertir en mesures d'eficiència energètica als centres per seguir estalviant en el futur.

L'objectiu és conscienciar, fomentar hàbits sostenibles i apoderar comunitats educatives per aconseguir un canvi d'hàbits. La idea es va aplicar amb èxit a Alemanya a principis dels noranta i des d'aleshores s'ha desenvolupat en diversos països europeus. A Rubí va arribar el 2012 i s'ha millorat a través del monitoratge en temps real de consums, indicadors econòmics i aprofundint en la participació de tota la comunitat educativa.

Segons va explicar l'alcaldessa a Madrid, es tracta d'un projecte "de baix cost econòmic, amb resultats immediats i que es pot replicar", i afegeix que és "vital l'estalvi energètic en un món devorador de recursos i dependent de les energies fòssils". També ha dit que aquest tipus de projectes "encara tenen molt recorregut a la ciutat i al món".
L'alcaldessa de Rubí, durant la conferència a Madrid. / Ajuntament
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Més d’una quarantena de carros i carruatges participaran a la 161a Festa de Sant Antoni
Ingressen a presó dos traficants de drogues que venien haixix a menors d’edat de Rubí
La plantilla de Continental segueix de ple la vaga i exigeix a l'empresa més transparència i que segui a negociar
El cupó diari de l’ONCE reparteix 70.000 euros a Rubí
Els treballadors de Continental anuncien dues jornades de vaga
Posen en marxa un servei d’atenció i orientació per a persones refugiades que arriben a la ciutat