El govern presenta un pressupost municipal per al 2020 de 83,2 milions, un milió d’euros menys que l’actual
Política | 18 de desembre de 2019

CRISTINA CARRASCO
L’equip de govern, format pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem Rubí (ECP), ha presentat el pressupost municipal per al 2020. Uns comptes que ascendeixen a 83,2 milions d’euros, gairebé un milió menys que el de l’exercici actual. Segons l’alcaldessa, Ana M. Martínez, aquesta rebaixa d’un 1,17% és a causa de l’aplicació del Pla Econòmic i Financer que dona compliment a la Llei Orgànica 2/2012 d’Estabilitat pressupostària i Sostenibilitat Financera, coneguda com a Llei Montoro.

Martínez ha lamentat que el pressupost hagi d’estar condicionat per una llei que considera injusta, ja que “tracta igual totes les administracions públiques, hagin o no hagin estat curoses amb els seus pressupostos i els seus deutes” i “penalitza el bon comportament financer d’un ajuntament que té els comptes sanejats”.

Tot i això, l’executiu local ha defensat que es tracta d’un bon pressupost perquè manté a les persones al centre de l’acció política municipal i garanteix els serveis a les persones, i uns serveis de qualitat.

En el capítol 1, es manté la mateixa despesa de personal i gran part es destina al Pla d’Ordenació dels Recursos Humans (PORH) de l’Ajuntament, que ha de donar estabilitat a la plantilla municipal. Així, es contractaran tres tècnics per desenvolupar aquest pla. També s’incorporaran tres persones per executar el nou Pla d’inversions de mandat, es preveu cobrir quatre llocs vacants a la Policia Local, incorporar una persona per la gerència de Proursa i designar el nou director de Rubí Serveis Audiovisuals.

Pel que fa als capítols 2, béns corrents i serveis, i 4, transferències corrents que inclouen ajudes i subvencions per a persones i entitats, es manté pràcticament igual que a l’exercici del 2019.

El capítol més afectat per l’aplicació de la regla de la despesa és el 6, el d’inversions. El pressupost contempla una partida de 2,2 milions d’euros, xifra que suposa una reducció del 14% respecte a aquest any.

Segons la segona tinenta d’alcaldia, Ànnia García, la voluntat del govern és treballar per compensar al llarg de l’any les limitacions que suposa la Llei Montoro en el pressupost. “Cercarem fórmules que ens permetin finançar també inversions pendents i que són prioritàries, encara que no estiguin de sortida al pressupost”. Entre aquestes, s’ha referit al Servei d’Habitatge, una de les àrees que ha patit una davallada important en el seu pressupost.

Tot i això, la màxima responsable municipal ha assenyalat que hi ha partides que hi ha serveis que sí que es reforcen econòmicament, com Urbanisme, que compta amb 330.000 euros més per iniciar la redacció d’un nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal, o la partida per transport públic que disposarà de 800.000 euros més per un nou contracte que permeti millorar les línies existents, la freqüència de pas i la flota de vehicles.

També incrementen la seva partida gent gran i dependència, el servei d’escoles bressol, el Servei de Comerç o les noves regidories de Tinença d’Animals i Projecció de la Ciutat.
Ana M. Martínez i Ànnia Garcia han presentat els comptes. / C.C
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Rubí frega els 300 casos positius de coronavirus segons les darreres dades de Salut
Mor per coronavirus Maria Rusiñol, molt coneguda i estimada a la ciutat per exercir durant molts anys com a infermera
A Rubí s’han registrat fins al moment 135 casos positius de coronavirus
Un hotel de Rubí acollirà malalts de coronavirus de l’Hospital General
La UME està desinfectant la majoria de residències de la ciutat, que estan en una situació límit
L'Ajuntament estudia sancionar TMA per no cessar l'activitat durant el confinament