El govern aprova el pressupost i l'oposició critica la reducció en la partida d'habitatge
Política | 23 de desembre de 2019

MARTA CABRERA
L'equip de govern, format pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem, va aprovar dijous al Ple el pressupost inicial del 2020 amb l'abstenció d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i el vot en contra de Ciutadans (Cs), Veïns per Rubí (VR) i l'Alternativa d'Unitat Popular (AUP). Un pressupost que, segons ha explicat l'executiu, està marcat pels límits imposats per la regla de la despesa, derivats de la Llei Montoro, que limita les inversions.

La regidora socialista M. Carmen Cebrián va ser l'encarregada de defensar la proposta de pressupost, de 83,2 milions d'euros, gairebé un milió menys que el del 2019. Va destacar que són uns comptes que "van en la línia de les polítiques d'esquerres: cohesió social i serveis a les persones per promoure la igualtat d'oportunitats, la promoció econòmica i la creació d'ocupació per incrementar l'activitat econòmica de la ciutat i vetllar per l'espai públic".

També va destacar els 330.000 euros que s'invertiran per iniciar la redacció d'un nou Pla d'Ordenació Urbanístic Municipal (POUM) o l'augment del 7,5% de la despesa en gent gran i dependència. Pel que fa a les inversions, Cebrián va recordar que la proposta planteja 2,2 milions d'euros per manteniment, pavimentació i enllumenat, una renovació de la flota de vehicles municipals i 300.000 euros pels pressupostos participatius.

La portaveu d'En Comú Podem, Ànnia García, també va subratllar les bondats dels comptes, tot i reconèixer el problema que suposa la disminució del pressupost en habitatge, de prop d'un 40%: "Ens agradaria tenir un pressupost més elevat i la garantia que s'executés, però no és així", i va afegir que amb la despesa actual "es fa front a l'emergència habitacional". També va recordar que "Proursa té un sostre de despesa marcat i, per tant, limitat". No obstant això, García es va comprometre a tenir "preparades accions i projectes per desenvolupar el 2021".

La disminució en habitatge va ser el centre de la diana de les crítiques de l'oposició, com era de preveure. El portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya, Xavier Corbera, va considerar "molt greu que un govern que diu que fa polítiques socials disminueixi el pressupost en habitatge, perquè això afecta les persones vulnerables i la bombolla immobiliària". També va acusar el govern de no tenir projecte i va demanar als socialistes que "quan fan turisme institucional parlin amb el seu partit perquè deroguin la Llei Montoro, la Llei 'mordassa' i la reforma laboral".
Corbera va explicar que ERC s'abstindria en aquesta aprovació inicial dels pressupostos inicials, però que l'abstenció estava condicionada a l'acceptació de tot un seguit de propostes com la transformació del Vapor Nou, impulsar la mobilitat sostenible, millorar l'espai públic i la seguretat i el civisme de cara a l'aprovació definitiva, que es votarà d'aquí a un mes.

Pel que fa al líder de Cs, Roberto Martín, va qualificar "d'escàndol" les polítiques en habitatge de l'Ajuntament: "Fa més d' una dècada que no impulsem habitatge protegit, permetent que molta gent marxi de la ciutat buscant un lloc on viure dignament, és indignant i vergonyós veure que no hi ha model ni voluntat política per millorar la situació". Martín, a més, va destacar que accions i serveis que han de cobrir les "demandes que fan els veïns al carrer" té partides ridícules, com ara la supressió de les barreres arquitectòniques (10.000 euros), la millora dels parcs infantils (5.000 euros), la millora de les zones d'esbarjo per a gossos (5.000 euros) o la reparació dels carrers (135.000 euros). En aquest darrer cas, el dirigent de Cs va assenyalar que és "un despropòsit gastar-se gairebé tres vegades més en les llums de Nadal que en la reparació dels carrers".

Per la seva banda, Toni García, regidor de Veïns per Rubí, va carregar contra el govern local per la seva "nefasta gestió de l'habitatge a Rubí " i va criticar que no hi hagi una partida per desviar la línia d'alta tensió de Can Fatjó: "La prioritat és comprar la Supersond, les llums de Nadal, la segona fase del Casino i Los 40 Principales, aquestes són les prioritats dels socialistes i els comuns, no l'habitatge". A més, va afegir que algunes partides s'han rebaixat de forma incomprensible: "Hi ha hagut una reducció del Rubí Brilla, que els comuns defensaven tant, de la partida de medi ambient, de cooperació internacional, de ciutadania i civisme, de polítiques de dones i de seguretat i ordre públic".

Per últim, Betlem Cañizar, portaveu de l'AUP, també va criticar la rebaixa en habitatge i els més de 700.000 euros de despesa en òrgans de govern, així com la manca d'inversions lligades a projectes com el Pla d'Equipaments, el Pla de Mobilitat o el projecte 3B de barris del 25 Setembre, Ca n'Oriol o Les Torres: "La crisi va esclatar el 2007, els 150 pisos que té Rubí és una misèria, és una qüestió de responsabilitat política".
El Pla va tenir lloc el dijous a la tarda. / Ajuntament
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Rubí frega els 300 casos positius de coronavirus segons les darreres dades de Salut
Mor per coronavirus Maria Rusiñol, molt coneguda i estimada a la ciutat per exercir durant molts anys com a infermera
A Rubí s’han registrat fins al moment 135 casos positius de coronavirus
Un hotel de Rubí acollirà malalts de coronavirus de l’Hospital General
La UME està desinfectant la majoria de residències de la ciutat, que estan en una situació límit
L'Ajuntament estudia sancionar TMA per no cessar l'activitat durant el confinament