Llum verda al Pla de Residus 2019-2025 que pretén arribar al 60% de recollida selectiva
Política | 23 de desembre de 2019

MARTA CABRERA
El Ple municipal va aprovar el dijous el Pla de Residus 2019-2025 amb l'objectiu de reduir la producció de residus i fomentar-ne el reciclatge. El Pla proposa 46 accions dividides en diferents àmbits de prioritat: Prevenció de residus i consum responsable; reutilització i preparació per a la reutilització; gestió de residus municipals i reciclatge; i aspectes transversals.

Com a objectius, el pla té la intenció de potenciar la visió de residus com a recursos, reduir la generació de residus a través de la prevenció i la reutilització, incrementar la valorització dels residus impulsant una economia circular i fixar el 60% de la recollida selectiva el 2025. De fet, el document marca que Rubí assoleixi el 2020 un nivell de recollida selectiva del 50%, un aspecte que no es produirà, tal com va reconèixer el regidor de Medi Ambient i Transició Ecològica, Andrés Medrano.

Per tal d'assolir aquests objectius, el Pla contempla un seguit d'accions amb un pressupost global de 4,6 milions d'euros a desenvolupar en 7 anys, tot i que el 2019 no serà efectiu. Entre les propostes més destacades que està previst que es desenvolupi en el Pla de Residus hi ha la promoció de l'ús de menys embalatge en el sector comercial, estudiar la viabilitat d'implantar un sistema de dipòsit, devolució i retorn d'envasos, impulsar l'intercanvi de productes, promocionar la reparació dels béns i productes, completar les cinc fraccions de contenidors allà on encara no n'hi ha, potenciar la recollida d'oli vegetal i el reciclatge del compost, estudiar la viabilitat del porta a porta a l'illa de vianants, així com a la resta del municipi, crear un Centre de Serveis Mediambientals i impulsar una ordenança de residus.

Algunes d'aquestes accions, quedaran condicionades al nou plec de clàusules del servei de neteja i recollida de residus, que està previst que es pugui tirar endavant durant els propers mesos després que una empresa hagués impugnat el concurs. El nou contracte tindrà una durada de tres anys i segons va explicar Medrano, la intenció del consistori és realitzar "durant aquests tres anys un canvi de model, perquè amb el model actual, per molts contenidors que tinguem i per molt que augmentem el reciclatge, no assolirem els objectius, cal un canvi de model, ser valents i estudiar les possibilitats del porta a porta i altres fórmules".

El Pla de Residus va ser aprovat al Ple amb els vots a favor de l'equip de govern, format per socialistes i comuns, i l'abstenció de la resta de forces de l'oposició: ERC, Cs, VR i AUP.
Per Esquerra, el Pla "arriba tard", motiu pel qual Rubí pagarà més per les escombraries no reciclades, "uns diners que podrien anar destinats a altres despeses", segons va afirmar el regidor republicà Òscar Arnaiz.

El regidor de Veïns per Rubí, Toni García, va criticar que el Pla contempla un pressupost de 720.000 euros pel 2020, mentre que el pressupost de l'Ajuntament de l'any vinent només hi destina 180.000 euros. Per part de l'Alternativa d'Unitat Popular (AUP), la regidora, Betlem Cañizar, va afirmar que "cal anar molt més enllà i afrontar que una part de la població pugui no estar d'acord, només amb un canvi disruptiu i necessari es podrà arribar als objectius, i aquest canvi no el veiem en aquest pla".
Entre els objectius del Pla, hi ha incrementar la recollida selectiva fins arribar al 60% el 2025. / Arxiu
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Rubí frega els 300 casos positius de coronavirus segons les darreres dades de Salut
Mor per coronavirus Maria Rusiñol, molt coneguda i estimada a la ciutat per exercir durant molts anys com a infermera
A Rubí s’han registrat fins al moment 135 casos positius de coronavirus
Un hotel de Rubí acollirà malalts de coronavirus de l’Hospital General
La UME està desinfectant la majoria de residències de la ciutat, que estan en una situació límit
L'Ajuntament estudia sancionar TMA per no cessar l'activitat durant el confinament