Ciutats més verdes
Fa només uns dies que ha entrat en vigor la nova Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Barcelona, que restringeix l’accés al trànsit pels vehicles més contaminants a la capital catalana i part de les ciutats més properes. El motiu pel qual les autoritats han tirat endavant aquesta mesura és per intentar frenar la contaminació atmosfèrica d’aquesta zona.

Mesures com aquestes ja s’han pres o es prendran en els propers anys en les principals ciutats europees, que pateixen la contaminació, especialment per l’ús del vehicle privat. A Rubí, que està escassament a 20 km de Barcelona, els mesuraments efectuats des de dos punts fixos no indiquen que hi hagi un nivell ni alarmant ni preocupant de la contaminació atmosfèrica. Una bona notícia, si es té en compte el trànsit a la ciutat, la proximitat a grans autopistes també molt transitades i un gran teixit industrial.

Per ser més rigorós, el consistori té la intenció d’impulsar mesuraments mòbils per detectar punts contaminats que ara són impossibles de detectar, especialment al voltant de les escoles. Certament, els estudis científics alerten que els infants és un dels col·lectius més afectats pels efectes nocius dels gasos contaminants i que inclús pot afectar el seu desenvolupament cognitiu.

La mesura s’inclourà dins d’un Pla de Qualitat de l’Aire de Rubí que l’Ajuntament vol impulsar i que esperem que es concreti aviat, donat el retard habitual amb el qual s’aproven (o no) els plans estratègics de la ciutat.

En aquest context, fa uns dies es va aprovar el Pla de Residus 2019-2025, aprovat pràcticament fora de temps i que el regidor responsable, Andrés Medrano, ja va reconèixer durant el Ple que no era prou ambiciós, però que era millor aprovar-lo que retardar-ne l’aprovació.

El Pla té l’objectiu d’aconseguir que els rubinencs reciclin el 60% dels residus, una fita que ara mateix sembla difícil d’aconseguir amb el model de recollida d’escombraries actual.

En qualsevol cas, són passos endavant per a un model de ciutat més sostenible i menys contaminant i davant les dificultats que els estats assoleixin compromisos en aquesta matèria, són les ciutats –per la salut dels seus habitants– les que han de fer un pas endavant i, com a nuclis contaminants, fer tot el possible per reduir el seu impacte mediambiental i ser més verdes. No només està en joc el futur del planeta, sinó també la salut dels seus habitants.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
El CatSalut vol convertir el CAP Mútua en un centre d’urgències d’atenció primària
Un home que intentava colar-se al tren agredeix tres agents de seguretat de FGC
Gran participació en la rua de Carnestoltes amb una vintena d'acolorides i originals comparses
Andreu Sánchez, gerent de TMA, pendent d’una reunió amb la Generalitat i optimista respecte l’obertura de l’abocador
Apollo XXV guanya el Concurs de Comparses de Carnaval 2020
Els Bombers rescaten un home que havia quedat atrapat per un despreniment a Castellnou