La Generalitat avala provisionalment l’obertura de l’abocador de Can Balasc
L’Ajuntament portarà la Generalitat als tribunals si s’esgota la via administrativa
Actualitat | 16 de gener de 2020

MARTA CABRERA
L’obertura de l’abocador de Can Balasc està cada dia més a prop, sobretot després que a finals de desembre la Ponència Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat donés llum verda provisional a l’autorització ambiental que l’empresa Arrins SL havia demanat per poder obrir el dipòsit controlat de residus.

L’Ajuntament va comunicar dimecres al vespre aquesta resolució a la plataforma Rubí sense abocadors i a altres entitats i veïns a la Mesa d’Abocadors. Ara, s’obre un segon període per presentar al·legacions abans que la Generalitat doni el vistiplau definitiu.

Tant l’Ajuntament com la plataforma estan totalment disconformes amb aquesta resolució, ja que consideren que per iniciar l’activitat d’abocador Arrins necessita una declaració d’impacte ambiental, un document molt més extens i detallat que una autorització ambiental. També insisteixen que Can Balasc no ha de ser un dipòsit de residus no perillosos, sinó d’inerts adequats a la legislació actual, ja que això és el que precisa la sentència del 2012 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Per ser més concrets, l’autorització aprovada contempla l’abocament de 222 codis diferents de residus, però l’Ajuntament i la plataforma volen que se n’excloguin 82.

El document, elaborat per la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, inclou alguns detalls sorprenents, com ara que en aquesta autorització no és d’aplicació la Llei del canvi climàtic; que a Can Balasc ja hi ha una activitat d’abocador preexistent o que pot incloure, a més de residus industrials, residus comercials. A banda, la resolució provisional preveu un seguit de condicions, la més destacada de les quals és que les olors provinents de les activitats no podran sortir de la tanca.

Davant la preocupació de les entitats i els veïns, l’alcaldessa, Ana M. Martínez, va insistir que “l’Ajuntament farà ús de les eines que tingui, també de la judicial si s’escau”. Martínez també va avançar que el 18 de febrer mantindran una reunió amb la conselleria per tractar aquesta qüestió. Els assistents a la mesa, per la seva banda, van lamentar que “la Generalitat defensi els interessos de l’empresa, en comptes de l’interès ciutadà”.

Cal rectordar que l’Ajuntament encara ha de resoldre el tràmit de llicència urbanística de l’abocador de Can Balasc, que ara està en suspensió a l’espera d’un informe tècnic.
La Mesa d’abocadors es va reunir dimecres al vespre. / M.C.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
El CatSalut vol convertir el CAP Mútua en un centre d’urgències d’atenció primària
Un home que intentava colar-se al tren agredeix tres agents de seguretat de FGC
TMA demana la suspensió de la tramitació de la llicència per obrir Can Balasc fins que no es resolgui l’autorització ambiental
La Generalitat detecta irregularitats a l'abocador de Can Carreras
Andreu Sánchez, gerent de TMA, pendent d’una reunió amb la Generalitat i optimista respecte l’obertura de l’abocador
Gran participació en la rua de Carnestoltes amb una vintena d'acolorides i originals comparses