‘Desenterrant el silenci’, una mostra sobre el mestre Antoni Benaiges
Cultura | 24 de gener de 2020

REDACCIÓ
El gener del 1936, el mestre Antoni Benaiges, natural de Mont-roig del Camp, va prometre als seus alumnes d’una escola rural de Bañuelos de Bureba, a Burgos, que a l’estiu podrien acompanyar-lo a casa seva per veure per primera vegada el mar.

El Museu Municipal Castell (MMUC) acull una exposició que retrata la història d’aquest mestre, que no va poder complir la promesa feta als infants perquè a l’estiu del 1936 va ser detingut, torturat i afusellat pels sublevats contra la República.

La mostra, que porta per títol ‘Desenterrant el silenci’, a més d’explicar aquesta tràgica història, recull també el material que feien servir els alumnes de Benaiges i els mètodes del sistema del mestre català, que seguia el corrent pedagògic de Celestin Freinet: una escola per la classe treballadora i de cultura democràtica. L’exposició es podrà visitar fins al 8 de març.

Després d’aquesta exposició, el Castell acollirà les mostres ‘Daniel Bas, figurinista i il·lustrador’, entre el 25 de març i el 26 d’abril, que girarà al voltant de la figura de l’artista rubinenc especialitzat en la tècnica de l’aquarel·la.

El 7 de maig s’inaugurarà una mostra sobre la Guerra Civil i el primer franquisme, que compta amb la col·laboració dels historiadors locals Jaume Parras, Eduard Puigventós, Ramon Batalla i Pepi Gardenyes. Estarà oberta fins al 26 de juliol.

Per últim, entre el 25 de setembre i el 20 de desembre es podrà visitar l’exposició ‘Rubí de Rock. Retrospectiva dels 80’, una mostra conformada amb fotografies de Joan Díez.
Una de les imatges que es poden veure al Castell. / Cedida
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
El CatSalut vol convertir el CAP Mútua en un centre d’urgències d’atenció primària
Un home que intentava colar-se al tren agredeix tres agents de seguretat de FGC
TMA demana la suspensió de la tramitació de la llicència per obrir Can Balasc fins que no es resolgui l’autorització ambiental
La Generalitat detecta irregularitats a l'abocador de Can Carreras
Andreu Sánchez, gerent de TMA, pendent d’una reunió amb la Generalitat i optimista respecte l’obertura de l’abocador
Gran participació en la rua de Carnestoltes amb una vintena d'acolorides i originals comparses