Projecció d’un audiovisual sobre la fugida dels jueus per Catalunya
Cultura | 24 de gener de 2020

REDACCIÓ
El Grup Fotogràfic ‘El Gra’ ha organitzat una nova cita del cicle Explica’ns el teu rotllo, que en aquesta ocasió serà una trobada especial, ja que tindrà com a protagonista un vídeo-resum sobre la ruta dels jueus.

La projecció tindrà lloc el 30 de gener a les 20 hores a l’Antiga Estació, seu de l’entitat local. El vídeo s’estructura en tres apartats diferents. En primer lloc, es recullen les fortificacions que Francisco Franco va fer construir a Martinet i Montellà, destinades a impedir una invasió aliada a l’estat espanyol. Després, es mostraran imatges relacionades amb la ruta literària al voltant de la novel·la ‘Les veus del pamano’, de Jaume Cabré. I, per últim, es mostrarà l’antiga presó de Sort, que era un dels refugis que van trobar els jueus que aconseguien travessar els Pirineus.

La projecció del vídeo es complementarà amb una conferència a càrrec de l’historiador local Eduard Puigventós i de l’escriptora rubinenca Gracia Pérez.

Puigventós posarà l’accent en les rutes que van fer servir els jueus per creuar els Pirineus i com aquest espai es va convertir en una via de supervivència per aquest col·lectiu perseguit pel nazisme. Per la seva banda, Pérez parlarà sobre les persones que van ajudar a fugir els jueus i introduirà una reflexió sobre els moviments migratoris actuals i les dificultats amb les quals es troben.
L’antiga presó de Sort va ser un lloc de reclusió de jueus. / Cedida
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
El CatSalut vol convertir el CAP Mútua en un centre d’urgències d’atenció primària
Un home que intentava colar-se al tren agredeix tres agents de seguretat de FGC
TMA demana la suspensió de la tramitació de la llicència per obrir Can Balasc fins que no es resolgui l’autorització ambiental
La Generalitat detecta irregularitats a l'abocador de Can Carreras
Andreu Sánchez, gerent de TMA, pendent d’una reunió amb la Generalitat i optimista respecte l’obertura de l’abocador
Gran participació en la rua de Carnestoltes amb una vintena d'acolorides i originals comparses