Tornen els Tres Tombs, una de les festes més antigues de Rubí
Cultura | 24 de gener de 2020

REDACCIÓ
La festa de Sant Antoni Abat serà la gran protagonista del cap de setmana, especialment la rua dels Tres Tombs, prevista per aquest diumenge. Es tracta d’una de les tradicions amb més història del municipi i pràcticament la més antiga de Catalunya que es coneix, ja que l’origen d’aquesta festa tan particular es remunta a les cultures mediterrànies antigues precristianes.

A Rubí, a més, la rua dels Tres Tombs es complementa amb un conjunt d’activitats festives, que comencen aquest divendres i acaben el diumenge. La missa en honor de Sant Antoni Abat, que tindrà lloc aquest divendres a les 20 hores, és el tret de sortida de la festa. A més, enguany, l’Ajuntament ha organitzat una actuació musical oberta a tothom a la carpa ubicada a la plaça del Doctor Guardiet. Es tracta d’una sessió musical de grans èxits a càrrec de Du-Dux Project que començarà a les 22 hores i s’allargarà fins a les 1.30 hores. Per accedir-hi, caldrà ser major de 16 anys o bé tenir una autorització del representant legal.

Pel que fa a dissabte, a les 8.45 hores hi haurà la plantada de la bandera al balcó de l’Ajuntament, amb el llançament de tres morterets i una traca que signifiquen l’inici festiu.
A les 18 hores, l’activitat es traslladarà a la carpa, on hi haurà la benvinguda als assistents per part del president de l’entitat, Manel Bamala, del banderer, Francisco López, i dels cordonistes, Carmen-Cristina Gherman i Jorge Gómez. Posteriorment, s’iniciarà una cercavila que passarà per alguns carrers del centre de Rubí fins a arribar a l’Ajuntament, on està prevista la recepció per part de les autoritats.

A les 22.45 hores està previst el tradicional ball de societat a la carpa, que anirà a càrrec de l’Orquestra Montgrins.

El plat fort arribarà diumenge, primer amb l’esmorzar del traginer, que tindrà lloc a partir de les 7.30 i fins a les 11 hores al pont de Cova Solera.

A les 12.30 hores arrencarà, al passeig de Les Torres, la rua dels Tres Tombs, on participaran més d’una quarantena de carros i carruatges, a més dels genets. També acompanyaran la rua l’Agrupació Musical Ciutat de les Roses, l’Agrupació Musical de Sant Feliu, la Banda de Cornetes i Tambors de Can Ros de Cabrera, la Banda Triangle de Sants i la Banda Verge de la Misericòrdia de Reus.

La tradicional benedicció dels animals, es farà a la plaça Catalunya a les 13.30 hores.

La principal novetat de la 161a edició de la festa de Sant Antoni Abat serà a la cloenda. Després de molts anys, l’entitat organitzadora ha decidit recuperar una actuació d’havaneres per tancar la festa. En aquesta ocasió, serà el grup Son de l’Havana l’encarregat de posar el punt final als Tres Tombs a partir de les 19 hores a la carpa instal·lada a la plaça del Doctor Guardiet. A la mitja part, tindrà lloc el clàssic sorteig.
La rua dels Tres Tombs aplegarà més d’un centenar de carros. / Arxiu
ACTIVITATS DESTACADES

24 de GENER
· MISSA EN HONOR A SANT ANTONI (20h). A l’Església de Sant Pere.
· ACTUACIÓ MUSICAL (22h). A la carpa de la pl. Dr. Guardiet. Accés lliure.

25 de GENER
· CERCAVILA I REBUDA DE LES AUTORITATS (18h). Rua des de la carpa de la pl. Dr. Guardiet fins a la pl. Pere Aguilera.
· BALL DE SOCIETAT (22.45h). A la carpa de la pl. Dr. Guardiet.

26 de GENER
· ESMORZAR DEL TRAGINER (7.30h-11h). Al pont de Cova Solera.
· RUA DELS TRES TOMBS (12.30h). Des del pg. de Les Torres.
· BENEDICCIÓ DELS TRES TOMBS (13.30h). A la pl. Catalunya.
· HAVANERES (19h). A la carpa de la pl. Dr. Guardiet.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
El CatSalut vol convertir el CAP Mútua en un centre d’urgències d’atenció primària
Un home que intentava colar-se al tren agredeix tres agents de seguretat de FGC
Gran participació en la rua de Carnestoltes amb una vintena d'acolorides i originals comparses
Andreu Sánchez, gerent de TMA, pendent d’una reunió amb la Generalitat i optimista respecte l’obertura de l’abocador
Els Bombers rescaten un home que havia quedat atrapat per un despreniment a Castellnou
Apollo XXV guanya el Concurs de Comparses de Carnaval 2020