El govern aprova el pressupost del 2020, que rebaixa les inversions
Política | 30 de gener de 2020

MARTA CABRERA
El govern local, format pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP), van complir al Ple de gener el tràmit d’aprovar el pressupost del 2020 de forma definitiva. L’executiu va descartar les al·legacions que havien presentat Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Veïns per Rubí (VR) i van tirar endavant uns comptes de 83,2 milions d’euros, gairebé un milió d’euros menys que el del 2019.

La regidora socialista M. Carmen Cebrián va ser l’encarregada de defensar el pressupost, recordant que “està condicionat per un pla econòmic financer”, però insistint que els comptes “prioritzen les polítiques d’esquerres, la cohesió social, la millora de l’espai públic i l’increment de l’activitat econòmica”.

Pel que fa als grups d’oposició, en general van carregar contra la rebaixa de les inversions, en especial per la davallada d’un 40% en la partida d’habitatge.

El portaveu d’Esquerra, Xavier Corbera, va argumentar el vot en contra perquè el govern no ha acceptat cap de les seves al·legacions, especialment el milió d’euros més que demanaven per habitatge.

Per la seva banda, Roberto Martín, regidor de Ciutadans (Cs), va qualificar “d’insultat” algunes partides, com ara els 5.000 euros destinats a zones d’esbarjo per a gossos o els 10.000 euros d’adequació i accessibilitat de les voreres, en contraposició als 350.000 euros que s’han gastat en els llums de Nadal.

Des de VR, el regidor Toni García va retreure al govern les rebaixes pressupostàries en serveis com el Rubí Brilla, Medi Ambient, Ciutadania i Civisme, Servei de la Dona o Seguretat i Ordre Públic.

Per últim, la regidora de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), Betlem Cañizar, va mostrar els seus dubtes sobre “com es desplegaran els projectes estratègics amb retallades tan importants en habitatge o gestió de residus”.


Tombada la moció sobre l’app de seguretat
El Ple no va aprovar la moció que presentava Esquerra per afegir-se a la Xarxa de Seguretat Ciutadana i Convivència M7 Citizen Security. Des del govern es van mostrar en contra d’afegir-se a aquesta xarxa en particular i van dir que alguna de les funcions d’aquesta aplicació per a telèfons mòbils ja està en funcionament a l’aplicació Rubí Ciutat. L’AUP, per la seva banda, va mostrar els seus dubtes sobre l’empresa, ja que aquesta no utilitza codi obert. Tampoc va tirar endavant una altra moció d’esquerra per demanar el compliment de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea amb relació a la immunitat d’Oriol Junqueras.

Les tres mocions que sí que van prosperar van ser un text de l’AUP que demana més residències per a gent gran al municipi i una del PSC i ECP per reclamar més pressupost per als ajuts al pagament al lloguer. En aquest sentit, la regidora Ànnia García va dir que a Rubí s’ha denegat aquest ajut a 42 famílies, tot i que complien els requisits per falta de pressupost.

També es va aprovar una moció a favor de la llibertat d’ensenyament del professorat i del dret a l’educació arran de la polèmica del pin parental a Múrcia.
El Ple de gener es va fer el dimecres a la tarda. / M.C.
Denegat un augment de l’1,5% en els serveis funeraris
El Ple de gener va aprovar, amb l’abstenció d’ERC, denegar la sol·licitud de l’empresa que presta els serveis funeraris de pujar les tarifes un 1,5%. Segons els informes tècnics que acompanyaven la resolució, la competència per marcar les tarifes recau en una ordenança municipal que està previst que es desenvolupi durant el 2020 i no en l’empresa concessionària, que té el servei atorgat fins al 2034.

El Ple també va aprovar l’adhesió de Rubí a l’Associació de Regions Fronteres Europees i la sol·licitud de la renovació del segell Ciutat Amiga de la Infància a Unicef. D’altra banda, es va donar compte de la designació de Ton Brustenga com a nou assessor del grup municipal del PSC.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Confinat un grup de 3r de Primària i un de 1r d’ESO de l’Escola Ribas
Es detecten una seixantena de positius per coronavirus durant el cribratge massiu
Tanquen dos grups de l’institut La Serreta per coronavirus
Rubí té 235 pisos de grans tenidors que fa més de dos anys que estan buits
Un grup de l’Escola 25 de Setembre no ha pogut començar el curs pel positiu d’un alumne
Confinen un segon grup de l’Escola 25 de Setembre