Rubí emprèn la reparació i recuperació de la memòria històrica de la mà de Neus Català i Els Guiamets
Opinió | 31 de gener de 2020

Pau Navarro Cano regidor de Memòria Històrica
27 de gener de 1945. L’exèrcit soviètic entra al camp de concentració d’Auschwitz. Entren sota una porta amb l’infame cartell “Arbeit macht frei («El treball allibera»)”. El món començarà a conèixer l’esquinçadora crueltat i crims contra la humanitat del nazisme i el Tercer Reich: l’Holocaust. En aquell camp van ser assassinades 1,3 milions de persones.

Va ser el 5 de maig del mateix any que es va alliberar el camp de Mauthausen-Gusen, presó i tomba d’alguns rubinencs. Més de 40.000 víctimes oficials, la fugida dels nazis va comportar la destrucció de proves.

També el 1945 és alliberada Neus Català i Pallejà, filla d’Els Guiamets i futura veïna de Rubí, del camp de Flossenbürg. Hi havia estat traslladada des de Ravensbrück, on van sobreviure 15.000 persones però on van ser assassinades més de 60.000 dones.

L’1 de novembre de 2005, Nacions Unides declara el 27 de gener com el dia internacional de les víctimes de l’Holocaust.

Aquest 27 de gener de 2020, els Ajuntaments d’Els Guiamets i de Rubí han anunciat que seran ciutats agermanades. El vincle de la Neus Català i la seva lluita antifeixista i per la memòria històrica donarà força per al merescut reconeixement i record de les persones deportades i víctimes del nazisme. És un acte humil però ple de compromís, de contingut i de futur, i aquesta ha estat sempre la idea a l’hora de decidir que aquesta fórmula era l’adient, perquè ambdós municipis van patir la deportació i el nazisme entre les seves veïnes i veïns i quina millor forma de treballar en un futur sense feixisme que recordant i reparant el passat, malauradament comú en aquesta ocasió.

Desitgem que aquesta fita duri tants anys com lluita sigui necessària per fer l’homenatge que es mereixen les víctimes de la barbàrie nazi i barrar el pas al feixisme en qualsevol de les seves aparences.

En una ocasió, Neus va dir “que eren les oblidades dels oblidats” en referència a les dones deportades. Neus: no us oblidem ni oblidarem mai, ni a tu ni a les persones deportades víctimes del nazisme.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
El CatSalut vol convertir el CAP Mútua en un centre d’urgències d’atenció primària
Un home que intentava colar-se al tren agredeix tres agents de seguretat de FGC
Gran participació en la rua de Carnestoltes amb una vintena d'acolorides i originals comparses
Andreu Sánchez, gerent de TMA, pendent d’una reunió amb la Generalitat i optimista respecte l’obertura de l’abocador
Els Bombers rescaten un home que havia quedat atrapat per un despreniment a Castellnou
Apollo XXV guanya el Concurs de Comparses de Carnaval 2020