S'inaugura una placa per recordar les víctimes de la Guerra Civil a l’Arrabassada
El Doctor Guaridet, entre altres, va ser assassinat en aquesta zona per milicians revolucionaris poc després de l’inici de la Guerra Civil
Actualitat | 10 de febrer de 2020

REDACCIÓ
Els ajuntaments de Rubí i Sant Cugat han presentat avui a la carretera de l’Arrabassada una placa conjunta en record a les víctimes de la Guerra Civil, especialment a aquelles persones afusellades en aquesta zona per la violència revolucionària que es va originar a la zona republicana poc després de l’inici de la Guerra Civil.

El 3 d’agost del 1936, milicians revolucionaris van executar just al costat del Pi Bessó els rubinencs Doctor Guardiet, qui era rector de Rubí, Josep Grau, de la Cambra Agrícola, i Antoni Moliné, regidor de Defensa Ciutadana, tots dos vinculats a organitzacions de dretes i conservadores. Més tard, també es van afusellar a la zona els rectors de Sant Cugat i Valldoreix i una desena de persones més.

Des d’aleshores, el Pi Bessó va esdevenir un símbol contra la violència de la Guerra Civil. L’arbre, però, va ser talat per error per la Generalitat el 2009 i es va replantar un exemplar nou. També es va col·locar una placa de la parròquia de Sant Pere, que es va trencar per un accident de moto el 2015.

El 2018, els ajuntaments de Rubí i Sant Cugat es van comprometre a encarregar una nova placa per homenatjar les víctimes de la rereguarda assassinades en aquest indret.

El monòlit s’ha col·locat al km 7,9 de la via, al costat del Pi Bessó, i pretén homenatjar totes les víctimes de la Guerra Civil i també del franquisme: “És un acte de restitució per recordar i honorar totes les víctimes assassinades al Pi Bessó”, segons ha explicat l’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez, i ha de servir per “no repetir fets tan terribles, com els que es van produir aquí no fa tants anys”. Per l’alcaldessa de Sant Cugat, “cap poble o ciutat són el que són sense el seu passat i per això cal entendre’l”.

També ha assistit a la inauguració del monòlit el rector de la parròquia de Sant Pere, Joaquim Messeguer.
El monòlit s'ha instal·lat al Pi Bessó de la carretera de l'Arrabassada. / Ajuntament-Localpres
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Desaparegut un rubinenc des del 4 de maig
Rubí supera els 2.000 casos de contagis de coronavirus
Rubí passa aquest dilluns a la fase 0,5 del desconfinament
Rubí entra a la fase 1: quines activitats estan permeses?
El comerç local i els restaurants reprenen l'activitat a baix ritme i amb moltes dificultats
Un grup de joves impulsa una iniciativa solidària per ajudar els immigrants rubinencs que s’han quedat sense recursos