La Fundació Humana recupera a Rubí més de 132 tones de roba usada
Actualitat | 11 de febrer de 2020

REDACCIÓ
Humana Fundación Pueblo para Pueblo ha recollit 132.096 kg de tèxtil usat a Rubí durant el 2019, una roba que tindrà una segona vida mitjançant la reutilització o el reciclatge. Aquestes 132 tones suposen un augment del 3,4% respecte al tèxtil recuperat l’any anterior (127.775 kg).

Humana promou des del 1987 la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia i també d’ajuda local al territori més proper.

Les tones recuperades a Rubí l’any passat equivalen a 297.000 peces de roba la gestió de les quals implica un doble benefici: el primer és ambiental perquè redueix la generació de residus i contribueix a la lluita contra el canvi climàtic. La reutilització i el reciclatge del tèxtil durant l’any passat van representar un estalvi de 418 tones de CO2 a l’atmosfera.

El benefici social consisteix en la creació de llocs de treball inclusius, estables i de qualitat, segons expliquen des de la fundació. Humana genera un lloc de feina indefinit per cada 36.000 kg de tèxtil recollits. D’altra banda, els recursos obtinguts es destinen a projectes socials amb programes de desenvolupament en països del Sud.

Les peces dipositades als contenidors tenen una doble destinació. Prop del 90% es tracta a la plata de preparació per a la reutilització situada a l’Ametlla del Vallès, mentre que la resta va a empreses de reutilització i reciclatge. Pel que fa a les peces tractades, el 52% es prepara per a la reutilització: el 13% es destina a les botigues de moda sostenible d’Humana a Catalunya i el 39% s’exporta principalment a l’Àfrica per a ser venudes a preus baixos i generar recursos per a la cooperació. El 37% no pot ser reutilitzada i es ven a empreses de reciclatge perquè elaborin altres productes com ara mantes o draps per a la indústria de l’automoció. El 9% s’envia a un centre de tractament de residus perquè no es poden reutilitzar i el 2% són residus impropis que s’envien als gestors autoritzats corresponents.

“Agraïm de tot cor la confiança i la solidaritat dels veïns i veïnes”, apunta Àgata Soler-roig, responsable de la fundació a Catalunya.

Els reptes per al 2020
El primer dels objectius de Fundació Humana a Catalunya és augmentar el nombre de punts de recollida a l’espai públic per facilitar-ne les donacions i millorar els registres de la recollida selectiva del residu tèxtil el 2020. Segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), els residus tèxtils representen el 4,11% del total de residus municipals (163.478 tones el 2018). Els gestors autoritzats a Catalunya van recuperar 19.051 tones de residu tèxtil municipal, és a dir: només se’n recull l’11,7%.

El segon gran objectiu per al 2020 és que el sector disposi d’un sistema homogeni d’informació que permeti conèixer de manera transparent quant residu tèxtil es recupera, es reutilitza, es recicla o s’elimina a Catalunya.
l’interior de la planta de preparació per a la reutilització que tenen a l’Ametlla del Vallès, on destrien tota la roba recuperada.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Confinat un grup de 3r de Primària i un de 1r d’ESO de l’Escola Ribas
Es detecten una seixantena de positius per coronavirus durant el cribratge massiu
Rubí té 235 pisos de grans tenidors que fa més de dos anys que estan buits
Un grup de l’Escola 25 de Setembre no ha pogut començar el curs pel positiu d’un alumne
Confinen un segon grup de l’Escola 25 de Setembre
Rubí tallarà l’avinguda de l’Estatut diumenge per celebrar la Setmana de la mobilitat sostenible