L’assignatura maleïda
Aquest dimecres l’equip de govern local, en mans del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP) Rubí, ha anunciat que al març s’iniciaran els tràmits per redactar un nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), el document que és un full de ruta per a l’ordenació integral del territori, per establir el seu model de ciutat: el creixement previst, espais verds i naturals, infraestructures i equipaments necessaris, etc.

L’executiu, amb aquest anunci, també feia públic que es desestima finalment el text refós del POUM que els socialistes volien aprovar el passat mandat i que no van presentar al Ple perquè no comptaven amb els suports suficients. Com assenyalaven en aquell moment la majoria dels grups a l’oposició, entre ells els actuals socis de govern, aquell pla es va començar a redactar l’any 2005 a partir d’una diagnosi de ciutat que ja fa anys que ha quedat obsoleta i la situació actual és prou diferent. Les previsions de creixement, la realitat econòmica, els criteris de sostenibilitat i les necessitats del municipi han canviat en aquests quinze anys.

Rubí necessita un nou planejament, és evident. Molts dels dèficits estructurals i de les mancances que pateix la ciutat han estat provocats per la manca d’un planejament actualitzat. De fet, el vigent data de finals dels anys 80. Han estat diversos els intents dels diferents governs municipals per tirar endavant un nou POUM, i tots han fracassat.

Ens quedem amb la voluntat de l’executiu actual de començar a redactar un nou document i que aquest vegi la llum en cinc anys. Destaquem també la predisposició a què aquest planejament compti amb el màxim de suport i consens polític possible. Això és imprescindible, perquè el full de ruta de la ciutat hauria d’estar per sobre de colors i interessos polítics, la ciutat no es mereix una altra cosa. També ressaltem la voluntat que hi hagi un procés de participació ciutadana, són els ciutadans qui millor coneixen el territori i han de poder fer les aportacions que creguin necessàries.

A més, és cert que estem davant una gran oportunitat perquè les darreres aportacions legislatives en àmbits com l’habitatge o la sostenibilitat donen moltes eines que poden ser incorporades al document per aconseguir una ciutat millor i adaptada a la realitat del territori. Encetem, doncs, l’enèsima tramitació d’un nou pla d’ordenació urbanística municipal amb bones voluntats i amb l’esperança que, finalment, s’aconsegueixi aprovar l’assignatura maleïda del municipi.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Desaparegut un rubinenc des del 4 de maig
Rubí supera els 2.000 casos de contagis de coronavirus
Rubí entra a la fase 1: quines activitats estan permeses?
Detingut un rubinenc quan robava amb un altre home en una casa de Sant Cugat
Rubí passa aquest dilluns a la fase 0,5 del desconfinament
Un grup de joves impulsa una iniciativa solidària per ajudar els immigrants rubinencs que s’han quedat sense recursos