El Ple rebutja l’obertura de l’abocador de Can Balasc amb l’abstenció del govern
Política | 28 de febrer de 2020

MARTA CABRERA
L’obertura de l’abocador de Can Balasc va ser el tema més polèmic del Ple de febrer, que es va celebrar dijous a la tarda. L’oposició va presentar en nom de la Plataforma Rubí sense abocadors una moció per demanar el rebuig a l’obertura de l’abocador i el desacord per l’aprovació inicial de l’autorització ambiental de la Generalitat. El text també demanava col·locar una pancarta de rebuig a la façana de l’Ajuntament i mostrar la seva solidaritat amb les persones afectades per l’incendi de l’abocador de Zaldibar.

La moció es va aprovar amb els vots a favor d’Esquerra Republicana, Ciutadans, Veïns per Rubí i l’Alternativa d’Unitat Popular, i amb l’abstenció del govern, format pel PSC i En Comú Podem. L’executiu va preferir posar-se de perfil davant d’aquesta qüestió, amb l’argument de no poder interferir en les qüestions legals, ja que el consistori és qui ha de concedir la llicència urbanística. “No és por, és responsabilitat. Estem fent d’àrbitres en una qüestió procedimental, no podem fer dialèctiques i posicionaments, tenim altres tècniques jurídiques”, va explicar el regidor de Medi Ambient, Andrés Medrano. La resta de grups de l’oposició, en canvi, va insistir que el govern pot prendre un posicionament clar i ferm contra l’abocador, independentment de l’estratègia jurídica i tècnica. L’ambient es va caldejar tant que l’alcaldessa, Ana M. Martínez, va acabar tancant el micròfon del regidor de Veïns per Rubí, Toni García, quan aquest criticava l’exalcalde d’Iniciativa, Miquel Llugany.

Pla de manteniment de les zones infantils
On si hi va haver unanimitat va ser en aprovar un Pla de manteniment de les zones infantils per tal de millorar l’estat general d’aquestes instal·lacions. També es va aprovar una moció per avançar per tal que tots els infants puguin accedir a les activitats extraescolars, especialment els de famílies desafavorides.

Altres acords del Ple van ser adherir-se a la Declaració del Fòrum Mediambiental Eurocities d’Oslo, per reduir l’ús de plàstics i els seus residus, donar suport al manifest de la vaga feminista del 8 de març i l’aprovació del vot telemàtic a l’Ajuntament de Rubí.

En canvi, no es va aprovar una moció per crear una comissió de seguiment de les licitacions i el seguiment d’obres, presentada per Esquerra Republicana. “El que està passant amb els desistiments d’obres és preocupant, volem la Comissió per saber perquè passa això i quin seguiment té”, va explicar el regidor republicà, Xavier Corbera. Per la seva banda, el regidor socialista, Rafael Güeto, va demanar a ERC que retirés la moció perquè com a forces de l’oposició “ja tenen tota la informació publicada, les comissions i saben de la voluntat de transparència del govern”.
El Ple de febrer es va reunir ahir a la tarda. / M.C.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Rubí registra 7 nous casos positius de coronavirus en l’última setmana
Lleuger descens del preu del lloguer a Rubí
L’AV de la Zona Mercat lliurarà aquest mes els premis Gent del Barri, Gent de Rubí
Comencen les obres de rehabilitació del Casino després d'un any i mig de retard
Forçats a marxar
Inspecció de Treball inspecciona les obres del carrer Lourdes per possibles irregularitats