Sentit comú
Editorial | 13 de març de 2020

REDACCIÓ
La contenció de la malaltia COVID-19, provocada per un coronavirus, és un repte majúscul de sanitat pública col·lectiva. Es tracta d’un virus nou provinent de la Xina, pel qual encara no hi ha desenvolupada una vacuna i que té un perill de contagi elevat. Els símptomes clínics són molt habituals als que presenten les persones infectades amb la grip: febre i tos i en un percentatge inferior problemes respiratoris que en els pitjors casos poden derivar en complicacions pneumològiques. Cal tenir en compte que només el 2% de casos de COVID-19 acaben sent crítics.

Al tancament d’aquesta edició, Catalunya no es troba en una fase de transmissió comunitària, però aquestes circumstàncies poden variar.

Per aquest motiu, les autoritats han pres tot un seguit de mesures per evitar que el contagi es propagui de forma incontrolada. La Generalitat ha suspès totes les activitats escolars des de les escoles bressol fins a les universitats, de les escoles públiques i concertades. Mentre que a Rubí, com arreu del territori, s’han suspès la majoria d’activitats esportives, lúdiques i culturals, especialment aquelles que preveien una gran afluència de gent, com el Cros Escolar, el Ball de Dones i els espectacles a La Sala.

També es recomana a les empreses i als treballadors que, en cas que sigui possible, treballin des de casa. Per aquells que tinguin la possibilitat, es recomana l’ús de tecnologies de la comunicació com a alternatives a les reunions presencials, els desplaçaments i els viatges. S’han restringit les visites i les activitats als centres de dia de la gent gran i les residències, ja que es tracta d’un col·lectiu especialment vulnerable. Les administracions també han demanat que s’intenti evitar el transport públic i que els treballadors escalonin la tornada a la feina per evitar aglomeracions. Les autoritats sanitàries fan una crida a la calma a la ciutadania i demanen prendre mesures higièniques per evitar el contagi, sobretot rentar-se les mans amb aigua i sabó i tapar-se la boca amb el colze o un mocador abans de tossir.

En definitiva, es tracta que cadascú, des de la seva responsabilitat i sentit comú, intenti evitar situacions de risc per minimitzar la propagació del coronavirus. Seguir en tot moment les indicacions i els consells de les autoritats i evitar la propagació de rumors i notícies falses i sense contrastar.

Les mesures preventives van encaminades a reduir la propagació del virus per tal d’evitar un col·lapse sanitari i poder donar una cobertura sanitària òptima als malalts que sí que presentin complicacions.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Més de 3.500 positius i sospitosos a Rubí
Focs artificials, gegants, missa i música per celebrar la festa de Sant Pere en petit format
L’Ajuntament regularà l’ús de la pirotècnia per evitar molèsties als col·lectius vulnerables
Bon Preu ha inaugurat un Esclat a Rubí
Amazon confirma que obrirà un centre logístic a Can Rosés
Rubí comença la nova etapa de la represa