Llum verda per començar de zero un nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal
Política | 28 de maig de 2020

REDACCIÓ
L'Ajuntament de Rubí ja pot iniciar els treballs de redacció d'un nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM). Es tracta d'una notícia molt important per la ciutat, ja que l'actual planejament urbanístic data dels anys 80 i Rubí porta pràcticament una vintena d'anys intentant aprovar una nova normativa urbanística sense èxit. El darrer intent es va fer durant el darrer mandat, quan el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) va agafar el projecte del POUM que la Comissió d'Urbanisme havia tirat enrere el 2010 per refer-lo sobre aquest model. Però el mandat, amb una gran quantitat de regidors no adscrits, no va permetre a l'executiu configurar una aritmètica al Ple per fer-ho i les eleccions municipals del 2019 van construir una majoria favorable a l'inici d'un nou POUM des de zero, que es va certificar amb l'acord del PSC amb En Comú Podem.

El tràmit per començar la redacció del nou POUM ha tingut el suport unànime al Ple de maig, celebrat aquest dijous, i tots els grups municipals han destacat per sobre de tot que es tracta d'una bona notícia per al futur de la ciutat. El regidor socialista, Rafael Güeto, ha explicat que en el darrer mandat van preferir defensar el POUM antic perquè pensaven que "era millor tenir un nou planejament que no tenir-ne, però és evident que el lapse de temps és molt gran i hi ha hagut molts canvis legislatius". D'altra banda, també ha subratllat que en paral·lela a la tramitació del nou POUM es faran modificacions puntuals al Pla General d'Ordenació (PGO) vigent, com de fet, ja s'ha anat fent durant els darrers anys.

En Comú Podem, socis de govern del PSC, s'ha mostrat satisfet de poder elaborar un nou planejament amb la mirada actual i no amb un document caducat: "Cal créixer, però mantenint i potenciant les zones verdes, els corredors naturals, els espais de transició, cal mirar on posem cada cosa, els habitatges, els serveis, la mobilitat, etc.", ha explicat Ànnia García, portaveu dels comuns, que ha destacat, a més, que el nou planejament podrà incloure ara "perspectives de gènere".

Des dels grups de l'oposició, han estès la mà al govern per tal d'arribar a una proposta consensuada, però també han recordat al govern que durant el darrer mandat encara apostava pel POUM antic. Xavier Corbera, portaveu d'Esquerra, ha demanat al govern que no faci un ús partidista del planejament, que considera que és "una oportunitat" per tal de redissenyar la ciutat i avançar en "mobilitat, sostenibilitat i justícia social".

El portaveu de Ciutadans, Roberto Martín, ha afirmat que ara cal treballar per "donar resposta al confort i a la seguretat dels ciutadans, millorant la gestió i introduint solucions tecnològiques, millorar el manteniment de les zones verdes, donar nous usos als equipaments i construir habitatge de lloguer protegit, entre altres".

Toni García, portaveu de Veïns per Rubí, que ha afirmat que l'anterior POUM era "un cadàver urbanístic", ha criticat el govern perquè considera que "s'han perdut cinc anys molt valuosos" i ha remarcat que ara el POUM podrà ser "més podem, tenir en compte la sostenibilitat i també els efectes derivats de la pandèmia".
Per últim, Betlem Cañizar, portaveu de l'Alternativa d'Unitat Popular, creu que el nou planejament és "una esperança per veure quin model de ciutat es pot construir entre tots" i ha incidit en la importància de les mesures per fer front a l'emergència climàtica, la transició energètica, el límit del creixement i posar al centre de les polítiques la cura de les persones".

Resolta la polèmica sobre la taxa de les terrasses dels bars i restaurants
Els bars i restaurants rubinencs no hauran de pagar la taxa d’ocupació d’espai públic corresponent a la instal·lació de terrasses al carrer. El govern va anunciar la setmana passada aquesta mesura, però els restauradors es van queixar dimecres que l’Ajuntametn els havia comunicat que sí es cobraria la taxa.

Finalment, el Ple ha aprovat una modificació de l’ordenança corresponent que farà possible que els bars i restaurants que sol·licitin el permís no hauran de pagar aquesta taxa. Pel que fa a aquells que ja havien demanat el permís a principis d’any i havien fet els pagaments, està previst que se’ls retorni l’import.
La regidora socialista, M. Carmen Cebrián, també ha dit que el govern treballa per dissenyar una línia d’ajuts específics.

S’instal·larà al cementiri un espai de record per la mort gestacional i perinatal
Les dues mocions que s'han presentat al Ple han estat aprovades per Junta de Portaveus, una relacionada amb la mort gestacional i perinatal i l'altra una bateria de propostes sobre mobilitat i sostenibilitat, però també sobre accions socials i econòmiques per implementar a la ciutat després de l'epidèmia.

La primera l'ha presentat Esquerra Republicana i promou la instal·lació d'un espai específic al cementiri dedicat als nadons que moren abans de néixer, en néixer o després del part. La regidora republicana Sandra Casas ha explicat que aquest és un "tema tabú" en la societat i que cal començar a visibilitzar-lo amb propostes com aquesta.

La segona moció l'ha presentat l'Alternativa d'Unitat Popular (AUP) i és un conjunt de propostes encaminades a millorar la mobilitat sostenible i la millora de l'espai públic centrada en les persones, així com també un conjunt de propostes de cara al desconfinament, com ara buscar nous emplaçaments per als restauradors a l'aire lliure o coordinar accions per permetre activitats culturals i socials a l'espai públic. "Cal començar a pensar en una ciutat on el 70% de l'espai no l'ocupi el trànsit rodat", ha explicat la regidora de l'AUP, Betlem Cañizar.

Declaració en suport als treballadors de Nissan
El Ple de l’Ajuntament ha llegit una declaració institucional en suport als treballadors de Nissan. Aquest dijous s’ha sabut que la multinacional japonesa tanca la producció a l’estat espanyol. Això significa que deixa sense feina 3.000 treballadors de les plantes de la Zona Franca, a més de més de 20.000 llocs de treball que genera de forma indirecta.
El Ple ha tornat a celebrar-se de forma telemàtica.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Rubí registra 7 nous casos positius de coronavirus en l’última setmana
L’Ajuntament regularà l’ús de la pirotècnia per evitar molèsties als col·lectius vulnerables
Bon Preu ha inaugurat un Esclat a Rubí
Amazon confirma que obrirà un centre logístic a Can Rosés
Lleuger descens del preu del lloguer a Rubí
Els treballadors de Continental arriben a un principi acord d’indemnització pels acomiadaments