“No ens podem permetre perdre el nostre teixit comercial i econòmic”
Actualitat | 19 de juny de 2020

REDACCIÓ
-Amb la desescalada el comerç ha pogut apujar persianes, però amb restriccions. Com estan fent front a aquesta situació?
- Hem pres totes les mesures de protecció necessàries tant per a nosaltres com pels nostres clients, volem que se sentin segurs i que prioritzin el comerç, així com el sector serveis i de restauració, de proximitat a l’hora de realitzar les seves compres, ja que som els que generem major ocupació de la ciutat, potenciem l’economia local i per sostenibilitat.

-Com veuen el futur immediat?
- Ens trobem en una situació sense precedents, que pot provocar tancaments i la destrucció de llocs de treball a curt i mitjà termini. El govern català va afirmar al maig que un 30% dels comerços ho tenien molt difícil per sobreviure. És una situació molt complexa i cal destinar recursos als sectors més afectats per la crisi, els autònoms i petits empresaris. El petit comerç ha hagut de tancar assumint grans pèrdues i això genera incertesa i frustració. Per això demanem a les administracions, a totes, ajuts urgents per al comerç local, serveis i petita empresa. No ens podem permetre perdre el nostre teixit comercial i econòmic.

-Creu que els comerciants rubinencs s’han adaptat bé a la situació?
- Nosaltres estem en una lluita intensa per adaptar-nos i reinventar-nos, ja que totes les regles de joc estan canviant i crec que les administracions posaran de la seva part, esperem que arribin a temps...

- La venda per internet o les entregues a domicili eren poc habituals al comerç local, però durant les darreres setmanes, molts han començat a oferir aquest servei. Creu que es podrà mantenir?
-Aquests canvis ja s’estaven produint, però l’aparició d’aquesta pandèmia ho ha accelerat tot, hi ha establiments que estaven més preparats que d’altres, però ens hem hagut de posar les piles. Ens hem unit amb entitats de diferents municipis de Catalunya per a la creació d’un directori que ens permetia la venda electrònica amb lliurament a domicili. Aquest directori ens ha evidenciat la importància de treballar en la digitalització dels nostres comerços i estem treballant per crear un Market Place que s’ajusti a les necessitats tant del comerç de proximitat com de la nostra clientela. El futur passa per botiga física i venda en línia.

-Com ha ajudat Comerç Rubí als comerciants durant aquestes setmanes?
-Hem estat en tot moment units, compartint contínuament informació i donant suport en dubtes i preocupacions que sorgien. Vull destacar que durant la pandèmia hem crescut. També hem tingut reunions periòdiques amb l’Ajuntament, hem fet una compra conjunta d’EPIS i es va fer la distribució de mascaretes amb el lema ‘Encanta’t de tornar-te a veure’, amb un gran somriure dibuixat, ja que és el que volem, que sapiguen que estem encantats de retrobar-nos.

-Què cal a Rubí per reforçar el teixit comercial?
-Per enfortir l’economia local està clar que hem de romandre units, ser positius i acceptar aquesta nova situació, reinventar-nos i endinsar-nos en les noves formes de venda. I sempre prioritzant la relació amb els clients i oferint un tracte personalitzat. Això marcarà la diferència.

-Com valora la resposta de l’Ajuntament a aquesta crisi, les mesures específiques per al comerç local?
-Bé, en principi bé, però ja se sap que l’administració és lenta i els canvis s’estan produint a gran velocitat... Estem a l’espera dels ajuts directes als comerços per tal de fer front a la crisi, que sabem que aviat es farà públic. A més s’està preparant una campanya de comunicació per conscienciar de la importància de col·laborar amb l’economia local i consumir en els establiments de Rubí. Una altra iniciativa és la creació de xecs regal per a la ciutadania per gastar-los en comerç local...

- La crisi del coronavirus marcarà un abans i un després pel comerç?
- Sí, aquests canvis ja s’estaven produint abans, però més pausadament, però la covid-19 ho ha accelerat tot. Els grans distribuïdors han augmentat les vendes exponencialment i és que ells juguen en un altre nivell, això provocarà que molts comerços tradicionals vegin les seves vendes reduïdes i alguns es quedaran pel camí. Tot i això, malgrat la preocupació, som optimistes. A més, creiem que el tancament dels comerços durant aquests mesos també ha servit per posar en valor la importància que té el comerç per tal de revitalitzar la nostra ciutat. Convidem a tots els comerços de Rubí, serveis o restauració a formar part de la nostra associació, ara més que mai és important treballar junts.
Miquel Ortuño, president de Comerç Rubí, ens parla de com afronta el comerç rubinenc la situació actual arran de la crisi sanitària pel coronavirus. / Arxiu
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Atropellament mortal de dos ciclistes rubinencs a la C-1413
Cribratge massiu per a persones de l’àrea del CAP Anton Borja a la Biblioteca
El CAP Mútua comença a incorporar serveis per convertir-se un centre d’urgències
Detinguts quatre rubinencs després d'una persecució policial
Detingut un home a Rubí presumptament relacionat amb l’assassinat d’una dona a Girona
L’Ajuntament desmantella els horts il·legals del torrent dels Alous