Pilar Rahola presenta la novel·la històrica ‘L’espia del Ritz’ a Rubí
Cultura | 2 de juliol de 2020

REDACCIÓ
La periodista Pilar Rahola va visitar Rubí dimecres al vespre per presentar i signar al públic la seva última novel·la, ‘L’espia del Ritz’ en un acte organitzat pel Racó del Llibre. Desenes de lectors i lectores rubinencs feien cua des de les 19 hores per aconseguir el seu exemplar signat del llibre sobre la repressió dels règims feixistes de Franco i Hitler i la persecució dels jueus a la Barcelona dels anys 40.

L’exdiputada del Parlament explica que va començar una saga familiar sobre la “història més convulsa i difícil del país” amb la novel·la ‘Mariona’, ambientada al segle XIX, amb la intenció d’avançar en la història de Catalunya fins a arribar a l’actualitat. ‘L’espia del Ritz’ narra la història del músic jueu Bernard Hilda, un dels artistes preuats pels franquistes durant la postguerra i col·laborador secret amb el bàndol aliat. Rahola també recupera en aquest llibre el personatge Merceneta de la seva anterior novel·la, ‘La rosa de cendra’.

La novel·la mostra com, durant la Segona Guerra Mundial, Espanya, lluny de mantenir-se neutral, era un país germanòfil: Hitler era alabat als principals diaris i el país col·laborava en la persecució de jueus i republicans. La Catalunya dels anys 40 era un país ferit, humiliat i reprimit en contraposició a la burgesia acomodada que donava suport al règim franquista.

L’escriptora catalana porta 30 anys investigant sobre la identitat i el poble jueus i ha parlat amb testimonis que van fugir del nazisme: supervivents de la França ocupada pels nazis, pilots britànics que queien a França i van travessar els Pirineus a peu o maquis, entre d’altres. “Catalunya va viure una epopeia de la lluita per la supervivència brutal”.

La popular tertuliana de ràdio i televisió va confessar davant el públic rubinenc que va plorar mentre escrivia un dels capítols de la novel·la. El llibre homenatja totes les víctimes del franquisme, explicant a través dels testimonis dels familiars dels republicans assassinats com maltractaven i els mataven al Camp de la Bota a Barcelona. “No sé si la política ocuparà més anys de la meva vida, el que sí que tinc molt clar és que no abandonaré la literatura perquè sóc molt feliç escrivint”, va sentenciar Pilar Rahola.
Pilar Rahola, signant exemplars del seu llibre. / L.L.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Confinat un grup de 3r de Primària i un de 1r d’ESO de l’Escola Ribas
Es detecten una seixantena de positius per coronavirus durant el cribratge massiu
Tanquen dos grups de l’institut La Serreta per coronavirus
Rubí té 235 pisos de grans tenidors que fa més de dos anys que estan buits
Un grup de l’Escola 25 de Setembre no ha pogut començar el curs pel positiu d’un alumne
Confinen un segon grup de l’Escola 25 de Setembre