L’acte de col·locació de les Stolpersteine a Rubí tindrà lloc el 21 de setembre
Actualitat | 24 de juliol de 2020

REDACCIÓ
L’acte de col·locació de les Stolpersteine –les llambordes que recorden els deportats durant el nazisme– se celebrarà finalment el proper 21 de setembre. Les obres commemoratives de l’artista alemany Gunter Demnig ja són a la ciutat.

Demnig havia de visitar Rubí el passat 9 d’abril per instal·lar personalment les Stolpersteine, però la situació d’emergència sanitària provocada per la Covid-19 ho va acabar impedint. El Memorial Democràtic ha reprogramat l’acte per al setembre, tot i que per la mateixa pandèmia aquest es farà sense la intervenció de l’artista.

Les onze llambordes commemoratives es troben ara custodiades a la casa consistorial i entre l’1 i el 18 de setembre s’exposaran a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler perquè tothom les pugui veure de prop. Durant aquells mateixos dies, també es convocarà la Taula de la Memòria Històrica per ultimar els detalls de l’acte solemne de col·locació de les Stolpersteine. Com estava previst inicialment, aquest és durà a terme davant l’Ajuntament, al carrer Narcís Menard, i consistirà en la instal·lació de les llambordes corresponents a dos dels rubinencs homenatjats: els germans Enric i Joaquim Aragonès Campderròs. La resta d’Stolpersteine seran col·locades aquell mateix dia per personal de l’Ajuntament en aquells punts de la ciutat que van ser l’última residència dels deportats.

L’alcaldessa, Ana M. Martínez, s’ha felicitat per poder culminar un treball iniciat ara fa dos anys: “Farem el que ens toca com a ciutat: fer un petit però alhora gran homenatge a aquelles persones que van perdre la seva vida per culpa del feixisme”, mentre que el regidor de Memòria Històrica, Pau Navarro, ha explicat que la data escollida per a la col·locació de les llambordes està carregada de significat: “És el Dia Internacional de la Pau, vam pensar que era important donar-li tota la solemnitat”.

A Rubí es col·locaran onze Stolpersteine en record d’Enric Aragonès Campderròs, Joaquim Aragonès Campderròs, Francesc Bartroli Creus, Gregorio Beltran Jardiel, Joaquim Cardona Pareras, Jesús Montroig Cuartero, Antoni Òdena Òdena, Antoni Pereña Salas, Joaquim Rusiñol Folch, Andreu Vidal Almirall i José López de Letona Angulo. Tot i que alguns d’aquests homes van aconseguir sobreviure fins a l’alliberament dels camps de concentració nazis, la majoria van ser-hi assassinats.
L’alcaldessa i el regidor de Memòria Històrica, amb les “Stolpersteine”. / Ajuntament-Localpres
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Rubí registra 7 nous casos positius de coronavirus en l’última setmana
Forçats a marxar
Lleuger descens del preu del lloguer a Rubí
Rubí registra 56 casos positius de Covid-19 i 518 casos sospitosos més en els últims set dies
Una persona amb Covid-19 va assistir a classes de zumba i cycling del Duet Sports
L’AV de la Zona Mercat lliurarà aquest mes els premis Gent del Barri, Gent de Rubí