Habitatge
Editorial | 24 de juliol de 2020

REDACCIÓ
La setmana passada el Sindicat de Llogaters va registrar al Parlament una nova proposició de llei de contenció i moderació del preu del lloguer amb l’objectiu de limitar els preus de lloguers abusius a Catalunya. El text s’ha treballat durant mesos amb la conselleria de Justícia i ja compta amb els suports dels grups d’ERC, JxCat, En Comú Podem i la CUP.

Si la proposta prospera, seria la primera vegada que es regulen els preus dels lloguers a Catalunya, una reivindicació social des de fa molts anys, ja que la situació d’emergència habitacional s’ha anat agreujant amb el pas del temps. Per posar un exemple, el Sindicat de Llogaters assenyala que els preus dels lloguers han augmentat vint vegades més que els sous en els últims cinc anys a Catalunya.

La proposició de llei vol que tots els nous contractes de lloguer es regeixin per aquesta regulació i que tan bon punt s’aprovi es faci efectiva en els 60 municipis de més de 20.000 habitants amb un mercat d’habitatge més tensionat, com és el cas de Rubí. La norma limita les pujades i fomenta la baixada de preus per equilibrar-se amb l’índex de referència i contempla sancions per als propietaris que saltin la norma.

Tot i que encara s’ha d’aprovar, és una bona notícia aquest pas endavant per regular el mercat de l’habitatge de lloguer, especialment benvinguda en aquest context d’emergència habitacional en què ens trobem.

I en l’àmbit local i també en relació amb l’habitatge, cal destacar que acaba d’arrencar el procés participatiu del Pla local de l’Habitatge, que també és una bona notícia. La ciutadania, així com els principals actors socials en matèria d’habitatge, són els que més coneixen i pateixen la situació del mercat de l’habitatge a Rubí i és important que se’ls tingui en compte a l’hora de redactar un pla que ha de ser una eina estratègica i que ha de fixar les propostes i compromisos municipals en aquest àmbit per als pròxim sis anys. Tothom té dret a accedir a una vivenda digna i justa i totes les administracions són responsables d’acomplir aquest dret constitucional. Siguin, doncs, benvingudes totes les accions que serveixin per facilitar aquest accés a l’habitatge a tothom.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Desallotjat un local a la plaça Constitució on hi havia 17 persones al seu interior
Rubí supera els 2.000 casos positius de coronavirus
Mor el cèlebre guitarrista i cantaor Parrita, icona de la música flamenca
Desenes de rubinencs reclamen acabar el tractament o la devolució dels diners a la fallida Dentix
El Procicat posa en marxa noves mesures per prevenir el contagi de coronavirus
Arrenca la campanya de vacunació de la grip