Neix el Pla de Xoc Social, una xarxa d'entitats locals per defensar accions socials, mediambientals i econòmiques per la ciutadania
Actualitat | 31 de juliol de 2020

Lara López
Membres del col·lectiu, durant la seva presentació. / L. L
El Pla de Xoc Social de Rubí s'ha presentat aquest dijous a la tarda al CRAC, com una plataforma d'entitats que té com a objectiu establir un teixit social que posi en el centre la vida de les persones. La xarxa aglutina nombroses entitats rubinenques com la PAH, Rubí Acull, el Moviment per unes Pensions Públiques i Dignes, Rubí Solidari, Arran, CRAC, Plataforma de Sanitat Pública, l'Esplai Eixam, CDR, Senegàmbia, Costa Sonriente, l'Agrupament Escolta Guspira, Acsprosc, ARSI, FAI i la Xarxa de Suport del CRAC.

Itziar Andújar, membre del Pla de Xoc Social, explica que, arran de la crisi sanitària de la COVID-19, s'han fet més visibles les crisis ja existents. La plataforma, creada primerament nivell estatal i nacional, té la intenció de treballar accions en els àmbits de l'habitatge, serveis públics, drets laborals, racisme institucional, medi ambient i drets de la infància. "Era necessari establir una xarxa entre entitats i persones per tractar aquestes problemàtiques" – afirma Andújar.

La plataforma vol denunciar públicament "la gestió administrativa i institucional durant la crisi sanitària, que ha posat per sobre els interessos econòmics, de les multinacionals i la banca, i ha deixat de banda l'aspecte social i les necessitats més bàsiques de la ciutadania".

A Rubí, s'estan creant grups de treball per proposar accions i fixar objectius a curt i llarg termini. "La cooperació, la xarxa i el suport mutu és el que ens farà sortir d'aquesta crisi" – explica Mercè Hernández, del Pla de Xoc Social. Des del col·lectiu també es mostren crítics amb la mala gestió dels tràmits locals per part de l'Ajuntament de Rubí, que consideren que la crisi de la Covid-19 ha fet evident.

El primer grup de treball que han creat és el de les persones migrades i racisme institucional, del qual volen realitzar accions a curt termini. Membres de l'Associació Catalana – Senegalesa per la Cooperació i la Promoció Social i Cultural de Rubí (Acsprosc) denuncien la vulneració dels drets essencials de les persones migrades en la renovació dels NIE, l'empadronament a Rubí, l'accés a la sanitat pública i les dificultats d'accés a l'habitatge.

Segons la xarxa del Pla de Xoc Social, tant l'Ajuntament de Rubí com la Policia Nacional tenen saturades les sol·licituds per renovar la documentació del NIE o l'empadronament a la ciutat i no aconsegueixen cita prèvia, per la qual cosa no poden accedir a altres serveis públics com l'atenció sanitària als CAP i hospitals de la comarca, els serveis socials o les ajudes econòmiques de les administracions. Itziar Andújar explica que algunes màfies, a través d'advocats i locutoris, demanen entre 50 i 100 euros a canvi d'aconseguir una cita per renovar aquesta documentació. Per combatre aquesta estafa, s'ha creat una xarxa de persones voluntàries que sol·liciten cita prèvia i la cedeixen a una persona migrada de forma gratuïta a través del web https://votaresunderecho.es/tecedounacita.

Pròximament, la plataforma obrirà un punt de suport al CRAC per ajudar a realitzar tràmits de documentació a les persones que no disposen de connexió a Internet, del qual aviat donaran més informació. Des del Pla de Xoc Social animen a totes les entitats locals interessades a formar-ne part que es posin en contacte amb el col·lectiu a través de les xarxes socials.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Rubí registra 7 nous casos positius de coronavirus en l’última setmana
Forçats a marxar
Lleuger descens del preu del lloguer a Rubí
Rubí registra 56 casos positius de Covid-19 i 518 casos sospitosos més en els últims set dies
Una persona amb Covid-19 va assistir a classes de zumba i cycling del Duet Sports
L’AV de la Zona Mercat lliurarà aquest mes els premis Gent del Barri, Gent de Rubí