El Ple aprova licitar el nou contracte del bus urbà amb un increment de les freqüències
La gratuïtat del servei, que va ser una promesa electoral del PSC, no es contempla ara mateix, però no es descarta de cara al futur
Actualitat | 23 de desembre de 2020

REDACCIÓ
El Ple ordinari de desembre, celebrat aquest dimarts a la tarda, va servir per tirar endavant la licitació del nou contracte del servei públic de transport col·lectiu: el bus urbà. Es tracta d’un dels contractes més importants que signa l’Ajuntament, que tindrà una durada de deu anys i que inclou el pagament durant aquest període de més de 60 milions d’euros.

Segons va explicar el regidor de Mobilitat, Rafael Güeto, el nou contracte es marca dos objectius prioritaris. Per una banda, augmentar en un 6% l’ús del transport urbà, i de l’altra reduir les emissions contaminants de la flota.

En el primer aspecte, segons va avançar el regidor socialista, s’augmentaran les freqüències de pas en totes les línies per tal que sigui més còmode i àgil l’ús del servei. A més, s’incorporen serveis especials que fins ara estaven exclosos del contracte, com ara un increment del transport públic en episodis de contaminació, el bus especial per Tot Sants o el transport nocturn de Festa Major. També s’estableix que s’haurà d’obrir una oficina d’atenció a l’usuari a la rambleta Joan Miró i una renovació de les parades, entre altres.

Pel que fa a la reducció de gasos contaminants, Güeto ha explicat que s’afegiran cinc vehicles a la flota fins a arribar a 22 autobusos i que de cara al 2030, quan finalitzi el contracte, tots seran híbrids o elèctrics.

El contracte no recull explícitament l’opció de la gratuïtat del bus urbà, tal com va prometre el PSC en campanya electoral, però tampoc es descarta. El que sí que va explicar el regidor Rafael Güetó és que hi ha la possibilitat de fer modificacions per introduir el bus a demanda.

La proposta va ser aprovada amb l’abstenció d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Ciutadans (Cs), Veïns per Rubí (VR) i l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP). El regidor de VR, Toni García, va criticar la gestió que s’ha fet de la flota i va recordar que, dels vuit vehicles dièsel del bus urbà, dos es van comprar fa només tres anys. També va lamentar que no es canviïn les línies i se segueixi deixant sense transport públic zones com Can Barceló o amb un vehicle cada hora a la urbanització de Sant Muç, per exemple.

Per la seva banda, la regidora de l’AUP, Betlem Cañizar, es va mostrar preocupada per si en un futur s’aposta per la gratuïtat del bus urbà, ja que creu que pot posar en perill la sostenibilitat del consistori. També va demanar que s’introdueixi la perspectiva de gènere en el contracte si és possible.
S’adquiriran nous vehicles per augmentar la freqüència de pas de les línies. / Arxiu-J.M.Montoya
L’Ajuntament estudiarà la promoció d’envasos retornables en la restauració

L’AUP va presentar al Ple una moció per demanar a l’Ajuntament que iniciï un estudi per tal de promocionar envasos retornables en el gremi de la restauració local. La regidora de la formació assembleària, Betlem Cañizar, va explicar que l’objectiu d’aquesta proposta és reduir els envasos d’un sol ús que amb la pandèmia s’han multiplicat i, d’aquesta forma, reduir el sobrecost que suposen els envasos per als restauradors. La proposta també contempla fer iniciatives de promoció dels envasos retornables que servirien per promoure la restauració local. La moció va ser aprovada per Junta de portaveus i el grup de treball per fer l’estudi l’haurà de tenir enllestit el 2021.

En canvi, l’altra moció que presentava l’Alternativa d’Unitat Popular, per demanar la creació d’una empresa pública per fer més àgil la contractació de cara a la gestió de serveis, no es va aprovar. La idea de l’AUP és que aquesta empresa faciliti que serveis municipals, com per exemple el control de la zona taronja, es puguin prestar a través de personal contractat pel mateix Ajuntament, i no a través de contractes externs.

Només l’AUP va donar suport a la proposta, que va crear molts dubtes legals entre el govern. ERC i VR es van abstenir, mentre que PSC, ECP i Cs van votar en contra.

Tampoc es va aprovar una moció d’Esquerra que volia declarar al rei Felip VI persona non grata. Després d’un llarg debat, el text només va recollir el suport d’ERC i l’AUP. La resta de partits van votar en contra, excepte VR que es va abstenir.

Impulsar un espai de cotreball
El Ple va aprovar una moció de Ciutadans per crear un espai de cotreball per ajudar els emprenedors a tenir un lloc on poder treballar o atendre els seus clients. En els propers mesos, el consistori valorarà la conveniència d’obrir un espai públic que pugui fer aquesta funció. Tots els grups van votar a favor, a excepció de l’AUP, que es va abstenir després que el PSC introduís una transacció per recollir el projecte FabLab, del qual, segons Cañizar, no hi ha prou informació.

Per últim, tots els grups municipals van estar d’acord en una moció impulsada per ERC per fomentar el consum responsable i l’economia local. La moció proposa un estudi d’hàbits de consum, incorporar en la presa de decisions el teixit comercial i empresarial de la ciutat i prioritzar acords contractuals amb empreses locals o de proximitat.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Atropellament mortal de dos ciclistes rubinencs a la C-1413
El servei de neteja i recollida de residus farà vaga indefinida a partir del 20 de desembre
Una persona ferida després d’un apunyalament a la plaça Constitució
Cribratge massiu per a persones de l’àrea del CAP Anton Borja a la Biblioteca
Detinguts quatre rubinencs després d'una persecució policial
El CAP Mútua comença a incorporar serveis per convertir-se un centre d’urgències