Comprem llibres!
El 63% dels catalans han llegit almenys un llibre en el darrer any, segons les darreres dades estadístiques de la Generalitat del 2015. Això indica que gairebé un 40% de la població no llegeix mai un llibre o gairebé mai. Ara que ve Sant Jordi, cal tenir presents aquestes dades, que determinen que les dones continuen llegint més que els homes i que els qui tenen més arrelat l’hàbit lector són els ciutadans joves i amb titulacions superiors.

Alguns estudis apunten que el ‘boom’ de les noves tecnologies i el fenomen de les sèries estan provocant que la gent cada vegada dediqui menys temps a llegir. No obstant això, diumenge la ciutadania tornarà a sortir en massa al carrer per celebrar la diada de Sant Jordi i comprarà, com sol fer, més d’un miler de títols.

De llibres hi ha de tota mena i per a tots els gustos: clàssics, literatura contemporània, novel·les policíaques, eròtiques, històriques, còmics, llibres d’il·lustracions, de relats, biografies, d’humor, assajos, contes, relats... La llista de gèneres és immensa i tothom té opcions per trobar un títol del seu gust.

Sovint es diu que gràcies a aquesta jornada sobreviuen les petites llibreries, les que són de barri, de poble, que venen durant tot l’any però que sense Sant Jordi haurien de tancar. De fet, cal remarcar que la majoria de llibres (33%) es venen en aquests establiments. Part del gremi de petits llibreters ha aprofitat Sant Jordi per denunciar algunes pràctiques irregulars per part de les editorials. A través d’un comunicat, més d’una quinzena de llibreries han alertat de la discriminació que pateixen quan arriben aquestes dates. Aquests llibreters assenyalen que tenen escassetat de títols dels llibres més venuts en favor de les grans superfícies comercials o cadenes de llibreries i que, a més, els ‘col·loquen’ altres llibres no demanats en les seves comandes, obres que tenen molt poca sortida.

La lluita entre el petit comerç i les grans superfícies no és exclusiu dels llibres, sinó que es reprodueix en molts altres sectors comercials. Però és cert que el de la literatura és un mercat ferotge, en què els autors, editors i venedors s’han de repartir uns beneficis minsos.

El 23 d’abril és una bona ocasió per comprar o regalar un llibre i fer-ho fent costat als llibreters, als establiments que assessoren els seus clients, els escolten i els recomanen títols. A Rubí, els llibreters locals estaran tot el diumenge i dissabte a la tarda al carrer, a la plaça Doctor Guardiet. Sigui quin sigui el llibre que teniu al cap comprar segur que el trobeu, i sinó, us en recomanaran un de millor.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Instal·len reductors de velocitat a La Llana per dissuadir les curses il·legals
Una marxa groga de vehicles reivindica la llibertat dels representants del moviment independentista
Entren a la seu del PDeCAT i roben un ordinador portàtil
Roses i llibres per tothom en una gran Diada de Sant Jordi
Revés judicial contra els gestors de l’abocador de Can Balasc
L’Agrupación de Personas Mayores de la Zona Norte enceta una nova etapa