LogoWeb02-01LogoWeb02-01LogoWeb02-01
  • Inici
  • Actualitat
    • Reportatges
  • Política
    • Eleccions Municipals
      • Entrevistes als candidats
  • Economia
  • Cultura
  • Esports
  • Entrevistes
  • Opinió
  • Hemeroteca
  • Contacte
Detinguts tres homes en un club de cànnabis de Rubí  per venda il·legal de droga
11 de juliol de 2023
habitatge
Urbanisme casolà (o d’estar per casa): La nova llei d’habitatge
12 de juliol de 2023

La fàbrica de “La Seda”

Un cop traspassada la riera pel pont del carrer de Cadmo, entre el carrer del Pont i el camí de Sant Muç, podem veure a mà dreta el gran edifici de la fàbrica Pich Aguilera, avui en dia propietat de Sedatex, SA.

Els orígens arrenquen del 1886, en què Rafael Pich, de Barcelona, fundaria l’empresa, dedicada a fabricar teixits de seda natural, i el 1896 començaria a funcionar a Rubí una planta de producció a la nostra població després d’haver adquirit el 1892 el molí del castell al marquès de Barberà. Actualment, quan travessem la riera pel pont del carrer Cadmo, es pot veure a mà dreta el gran edifici.

12 de juliol de 2023 9:23

Un cop traspassada la riera pel pont del carrer de Cadmo, entre el carrer del Pont i el camí de Sant Muç, podem veure a mà dreta el gran edifici de la fàbrica Pich Aguilera, avui en dia propietat de Sedatex, SA.


Els orígens arrenquen del 1886, en què Rafael Pich, de Barcelona, fundaria l’empresa, dedicada a fabricar teixits de seda natural, i el 1896 començaria a funcionar a Rubí una planta de producció a la nostra població després d’haver adquirit el 1892 el molí del castell al marquès de Barberà. Malgrat això, a la Matrícula de Contribució Industrial de Rubí de 1890 ja apareix Rafael Pich com a propietari d’una màquina de torçar seda ubicada al carrer de la Riera (podria ser un precedent de la posterior instal·lació al carrer del Pont). En principi només era d’una sola planta i disposava d’una xemeneia actualment desapareguda.

Aviat seria batejada per la gent de Rubí amb el nom popular de “la Seda” o també de “cal Pich”. Els obrers i obreres de la població hi accedien a través del pont construït el 1861. També se sap que molts veïns de Rubí tenien cucs i venien la seda, per cert, de força qualitat, a la fàbrica. De fet, hi havia hagut a Rubí una gran tradició de fer seda (recordem que la Pelleria, al segle XIX també havia estat una filatura de seda).


El 1898 Rafael Pich comprà telers mecànics a Suïssa i, pel que fa a la fàbrica de Rubí, el 1900 disposava de 19 telers, i el 1905, 6 telers de seda jacquard i 44 de seda no jacquard. El 1903 va morir Rafael Pich i l’empresa passà als seus fills i a la seva muller Maria Aguilera, per la qual cosa va rebre el nom de “Pich Aguilera Hermanos”. Si el 1900 només tenia 19 telers, en aquest any la fàbrica de Rubí ja va arribar a comptar amb 44 telers de seda sense jacquard, 6 amb jacquard i el seu propi generador d’electricitat, mogut per les aigües procedents del canal que venia a través del pont de can Claverí, que abans de la instal·lació de “la Seda” ja havia mogut el molí del castell de Rubí.

La fàbrica l’any 1957. FOTO ARXIU NACIONAL DE CATALUNYA


El negoci anava vent en popa a la primera meitat del segle passat: els Pich Aguilera, a més del centre de Rubí, tenien el magatzem a Barcelona i fàbriques a Badalona, Reus i Gràcia i a partir de 1924 començaren a exportar els seus productes a països com Alemanya, Anglaterra o França. A més, a principis dels anys 30 donaven feina a unes 300 persones treballadores, més del doble que la plantilla que tindria als anys 70 (108 obrers i obreres).


Després del parèntesi de la guerra civil, en què es va col·lectivitzar la fàbrica, aquesta fou retornada als Pich Aguilera. En els quals els anys 40, quan ja l’empresa es va constituir com a societat anònima, van comprar les naus de l’Escardívol (“naus Pich Aguilera”), pertanyents a Rubí Industrial. Posteriorment, a finals dels 50 van fer més reformes i ampliacions, que es van inaugurar oficialment el desembre de 1957. En aquests anys també construïren un bloc d’habitatges per als seus treballadors i les seves famílies al costat del pont-aqüeducte de can Claverí.


La rierada afectà la maquinària de la fàbrica de Rubí en danys valorats en uns 4,5 milions de pessetes, però després l’empresa es va recuperar totalment i els anys 70 era una de les més importants de la població.


El 1987 va rebre el nom de Sedatex, SA, però continuà pertanyent a la família Pich Aguilera. Actualment, l’empresa, amb seu central a Olesa de Montserrat, continua amb la seva fabricació de productes tèxtils i té plantes de producció a molts indrets del país. A Rubí es troba un dels centres logístics.

Share on X (Twitter) Share on Facebook Share on WhatsApp Share on Telegram Share on Email

NOTÍCIES RECENTS

  • “Ser reconegut com el millor porter del món és el resultat de tot l’esforç i tot el sacrifici que he fet”
  • El govern aprova inicialment el pressupost municipal del 2025 gràcies a l’abstenció d’ERC
  • L’InFest, el festival de curtmetratges de terror i fantasia, arriba a la seva 10a edició
  • El Síndic de Greuges proposa un nou sistema de repartiment d’entrades per a la Festa Major de Rubí

Subscriu-te al butlletí setmanal de Diari de Rubí

EL + LLEGIT

Gastronomia

L'Aquafaba, el líquid dels llegums amb moltes utilitats

XARXES SOCIALS

Versió digital de Diari de Rubí, amb tota la informació, l'actualitat i notícies de la ciutat.

Contacte

  • 609 03 22 89
  • [email protected]
c. Pere Esmendia, 25, 1r 2a

Informació

  • Avís legal
  • Política de privacitat
  • Política de cookies
  • Mapa del lloc
© Diari de Rubí. Tots els drets reservats. Diseño web en Rubí: Turipano360
Fem servir cookies per assegurar que et donem la millor experiència al nostre web. Si continues fent servir aquest lloc, assumirem que estàs d'acord amb això. Acceptar