Servei públic-privat
Darrerament ha entrat en el debat polític, sobretot en el municipal, la qüestió de les internalitzacions i les externalitzacions de serveis, o el que és el mateix, si una empresa privada ha de prestar serveis públics o ho ha de fer directament l’administració.

Perquè ens fem una idea, en el cas de Rubí estem parlant de serveis tan diferents com la neteja dels espais públics i la recollida de les escombraries, la grua, la deixalleria, el manteniment de les zones verdes, la neteja de dependències municipals, la zona blava, el servei d’aigua o els aparcaments. El debat està sobre la taula, es discuteix sobre eficiència econòmica, la qualitat del servei, els avantatges i inconvenients, però el que falta són dades rigoroses per saber si realment el ciutadà surt guanyant o perdent amb l’externalització de cadascun dels serveis. A Rubí, com en la resta de municipis, hi ha exemples d’externalitzacions exitoses i fallides. El cas dels aparcaments, que ha tornat a ser notícia aquesta setmana, és un bon exemple d’això.

Al centre hi ha tres pàrquings, el del Mercat, gestionat per la marca Parkia, el de l’Onze de Setembre i el Salvador Allende, gestionats els dos per Eysa. El primer, externalitzat per 50 anys durant el govern del Partit dels Socialistes de Catalunya, va ser construït per la mateixa empresa, que cada any abona l’1% dels beneficis. És un aparcament que obre les 24 hores i que, entre altres serveis, disposa d’un punt de recàrrega elèctrica per a vehicles.

Pel que fa a l’aparcament de l’Onze de Setembre, va aconseguir una explotació de 20 anys de la instal·lació, que ja estava construïda, durant el mandat d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) i anualment paga a l’Ajuntament 21.000 euros més el 50% dels beneficis. El pàrquing fa anys que, segons denuncien els usuaris, no compleix els mínims exigibles en higiene, tampoc de control ni de manteniment.

La mateixa empresa, Eysa, gestiona el de Salvador Allende, que també es va adjudicar sota el mandat d’ICV ja construït i anualment abona el 20% dels beneficis. En aquest cas, l’aparcament hauria d’obrir durant les 24 hores des del juny del 2016, però avui dia encara no ho fa.

En el cas dels dos darrers equipaments és inadmissible que les empreses no compleixin amb els contractes i no prestin correctament el servei, però encara és més greu que l’Ajuntament no controli eficaçment les empreses que presten serveis públics.

Sortiria a compte municipalitzar els aparcaments, econòmicament i qualitativa? No ho sabem. I la resta de serveis? Tampoc. És probable que alguns es puguin assumir i altres no. El que és segur és que cal analitzar-ho amb deteniment i establir què és el millor pels ciutadans de Rubí cas per cas.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Instal·len reductors de velocitat a La Llana per dissuadir les curses il·legals
Una marxa groga de vehicles reivindica la llibertat dels representants del moviment independentista
Entren a la seu del PDeCAT i roben un ordinador portàtil
Roses i llibres per tothom en una gran Diada de Sant Jordi
Revés judicial contra els gestors de l’abocador de Can Balasc
L’Agrupación de Personas Mayores de la Zona Norte enceta una nova etapa