Pobresa energètica
La pobresa té moltes cares, però quan arriba l’hivern, una de les més cruentes és la impossibilitat de moltes famílies de mantenir la seva llar a una temperatura confortable. És el que coneixem com pobresa energètica, un dels termes que malauradament s’ha popularitzat durant els darrers anys amb la crisi econòmica per l’increment de famílies afectades. Segons els darrers estudis, a Catalunya un 8,7% de les famílies no pot escalfar la seva llar en condicions i 500.000 persones tenen dificultats per pagar les factures de la llum, l’aigua i el gas.

Les persones afectades per pobresa energètica es veuen afectades pel fred, que els provoca més risc de patir malalties cardíaques, immunològiques, reumàtiques, respiratòries i mentals, i per tant, incrementa la taxa de mortalitat a les llars afectades.

Lamentablement, el govern de l’estat ja ha anunciat que l’any vinent augmentarà en un 10% anual el rebut de la factura de la llum. Per tant, aquesta qüestió continuarà cronificada a la societat.

Davant aquesta situació, què fan les administracions? El govern central va aprovar fa unes setmanes el bo social, un descompte en la factura de la llum, però alguns informes adverteixen que deixa fora més del 40% de les persones que pateixen pobresa energètica. La llei impedeix teòricament a les companyies elèctriques efectuar talls de llum i imposa a les administracions el pagament del deute en cas de persones insolvents. Aquesta llei estatal entra en contradicció amb el decret de la Generalitat 24/2015, suspès parcialment pel Tribunal Constitucional, i que dicta que, en cas d’insolvència, és la companyia elèctrica qui s’ha de fer càrrec del deute a través de convenis amb l’administració. Es tracta d’un detall que provoca una càrrega a les arques públiques municipals i que s’entén molt millor si és té en compte que el lobby energètic és un dels més potents de l’estat, amb incontables excàrrecs polítics als seus consells assessors. Sense anar més lluny, José M. Aznar ho és d’Endesa i Felipe González, de Gas Natural.

Sigui com sigui, el que les administracions han de garantir és que aquelles persones que no poden fer-se càrrec de la factura elèctrica puguin tenir garantit el subministrament.

En relació a aquesta qüestió, l’entitat Rubí Solidari va organitzar un Curs de Cooperació i Solidaritat Internacional sobre la qüestió de la pobresa energètica. Una de les conclusions a les quals va arribar és que cal millorar la difusió dels ajuts per a persones en situació energètica vulnerable. A Rubí, el 2016 es van detectar 276 casos d’impagaments de factures, però només una norantena van acudir a Serveis Socials.

Pel que fa als ajuts de l’estat, el bo social de moment només es pot sol·licitar per internet, un fet que dificulta el seu accés, especialment pel col·lectiu de la gent gran, un dels més afectats. A Rubí, en compliment amb el decret 24/2015, l’Ajuntament va invertir el 2015 més de 40.000 euros en ajuts a famílies en dificultats per pobresa energètica.

Tot i les legislacions desplegades, encara es produeixen casos de talls de llum per part d’empreses elèctriques sense informar a les administracions sobre la situació vulnerable dels clients. Un fet totalment intolerable i menyspreable i que potser caldria començar a sancionar de forma exemplar.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
El Café Berlin, La Cañita i l'Antic Hostal del Gall, les millors tapes de Sant Galderic
Baixa participació a la primera jornada presencial del procés participatiu del parc de Ca n’Oriol
El govern es compromet a impulsar el projecte de via verda del Rivo Rubeo
Les obres de rehabilitació del Casino començaran al gener
Els èxits de l'esport rubinenc guardonats amb els premis Rubeo d'Or
Josep Alaball regala a Rubí un quadre sobre l’atemptat terrorista de Les Rambles