El Ple aprova el text refós del POUM, però sense ampli consens
Política | 1 de desembre de 2017

CRISTINA CARRASCO
El Ple de l'Ajuntament de Rubí, en la sessió ordinària del mes de novembre celebrada aquest dijous, va donar llum verda a l'aprovació provisional del text refós del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Rubí, tot i que sense l'ampli consens que va obtenir el document inicial aprovat l'any 2010.

Només 14 dels 25 regidors que conformen el Ple, enfront dels 19 del 2010, van votar a favor del nou text, i fins i tot alguns dels grups que van donar suport van exposar les seves crítiques. Així, el document va rebre el vot positiu del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i el regidor no adscrit Sergi García, que conformen el govern, així com de Ciudadanos (C's) i Partit Popular (PP), els dos regidors no adscrits Mariona Martín i José Manuel Mateo i de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC).

La primera tinent d'alcalde, Maria Mas, va defensar el document, recordant que el Pla d'ordenació vigent data del 1981, amb una revisió del 1987, i que està desfasat. "Rubí necessita una normativa actualitzada", va apuntar Mas, qui va remarcar que "el govern està compromès amb la ciutat, i per això, per responsabilitat hem d'aprovar un nou pla".

La regidora va insistir que no hi havia cap impediment tècnic per a l'aprovació del document i va acusar els grups que van votar en contra de "d'irresponsables" i de "preferir tenir una ciutat ancorada en el passat".

Per a Josep Abadías, portaveu de C's, el nou text posa al dia una normativa obsoleta i preveu un creixement ordenat de la ciutat, regenera els usos industrials, potencia les zones comercials, crea nous eixos urbans i zones verdes. "Modernitza la ciutat i la prepara per al futur", va assegurar Abadías, qui va finalitzar apuntant que "votarem a favor per responsabilitat".

Menys entusiasta va ser la intervenció del portaveu del PP, Jonatan Cobo, qui va explicar que "votarem a favor per tancar una llarga etapa de carència que ha fet que Rubí no pugui créixer de cap manera", tot i que va reconèixer que "no compartim la totalitat del que planteja". Per Cobo, el POUM planifica com podria ser Rubí, però això no vol dir que s'arribi a executar, ja que creu que serà en funció de la demanda existent que s'apliqui o no. A més, va assenyalar que "sempre quedarà l'opció de fer modificacions puntuals parcials".

Per la seva banda, Mariola Marín, en nom dels dos regidors no adscrits, va explicar que la reunió que el govern li va facilitar amb el director general de la Comissió Urbanisme de Barcelona, òrgan que ha de donar el vistiplau al text, li va servir per aclarir els dubtes tècnics que tenien i per això, i per una qüestió de responsabilitat, votaven favorablement al text. Tot i això, Marín va apuntar que el text "és millorable".

Finalment, el portaveu del grup de CDC, Víctor Puig, que també va donar suport al POUM, va assenyalar que "no podem permetre que la llunyania que tenim amb aquest equip de govern interfereixi en un tema tan important com és aquest". Per Puig, "la ciutat no es pot permetre estar 8 anys més sense una planificació posada al dia. Plantar-nos el 2025 amb un POUM del 1987 seria vergonyós per a totes les forces polítiques de l'Ajuntament." Tot i això, va ser molt crític amb la gestió del POUM per part del govern que va qualificar de "despropòsit".


Obsolet i irreal
Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Alternativa d'Unitat Popular (AUP), Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) i Veïns per Rubí (VR) van rebutjar frontalment el text refós del POUM amb crítiques en la majoria dels casos compartides, com que és un text obsolet i poc creïble.

Entre aquestes, consideren sense fonament la previsió el creixement demogràfic, que el POUM preveu en 13.500 habitants més, i que es contradiu amb la previsió de l'Institut d'Estudis Catalans que recull un estancament poblacional en els pròxims deu anys i fins i tot una petita davallada al Vallès Occidental. "És una incoherència", va apuntar Mireia Gascón de l'AUP, qui també va qüestionar sobre si la ciutat podria permetre's créixer més: "més gent vol dir més serveis i fins ara com a ciutat no hem estat capaços de tirar endavant els equipaments necessaris per a una ciutat de 75.000 habitants".

També qüestionen la planificació de 6.000 habitatges nous. "És molt poc responsable planificar la construcció de milers de nous habitatges per absorbir aquest creixement fictici de població, quan tenim més de 3.000 pisos buits", va criticar Ramon Capolat, portaveu d'ICV.

En el mateix sentit, el regidor d'ERC, Joan Puntí, va apuntar que aquest POUM no resoldrà els problemes d'habitatge de la ciutat i va alertar que podria afavorir l'especulació urbanística.

Entre moltes altres qüestions, tampoc no els convenç que dissenyi actuacions a partir de projectes d'administracions supramunicipals, que consideren que no es faran com el vial interpolar, la ronda est, l'estació de Ferrocarrils a La Llana o una zona universitària a Can Ramoneda. "Si la Generalitat no els executa, els projectes planificats són inviables", va apuntar Antoni García, de VR, qui va reconèixer que Rubí necessita un nou POUM, però que aquest "ha de ser amb garanties".
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Veïns del camí de les Martines, desesperats per la falta de manteniment del carrer
En Comú Podem Rubí, la proposta dels comuns com a nom de la candidatura
Un grup de manifestants interrompen l’acte de celebració de la Constitució
El mag Selvin omplirà de màgiques sorpreses el Mercat Municipal aquest dissabte
El rubinenc Aleix Bueno, 4t al Campionat de Catalunya de kàrting júnior
Alta participació en la commemoració del Dia de les Persones amb Diversitat Funcional