Inici de la campanya de detecció del càncer de còlon entre els rubinencs
Actualitat | 10 de juliol de 2018

REDACCIÓ
Els rubinencs que tenen entre 50 i 69 anys començaran a rebre cartes informatives de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell per participar en el programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte impulsat pel Departament de Salut. El cribratge es va iniciar a Rubí el 2016 i ara s’ha engegat una nova ronda, ja que el protocol marca que la prova s’ha d’efectuar cada dos anys.

La prova consisteix a fer-se una anàlisi molt senzilla i gratuïta a casa per detectar si les deposicions contenen sang que no es veu a simple vista. El càncer colorectal, el tumor maligne més freqüent, es pot desenvolupar durant mesos sense produir molèsties i, sovint, quan aquestes apareixen la malaltia ja està en un estadi més avançat. Els programes de detecció precoç permeten identificar el càncer en estadis inicials, fet que facilita el tractament i augmenta les possibilitats de curació.

Les persones que estan dins de la població diana rebran una carta, un tríptic informatiu i una relació de farmàcies de la seva zona. Amb aquesta documentació, podran anar a una de les farmàcies del llistat perquè els donin gratuïtament la prova i els expliquin com la poden realitzar. Els resultats seran comunicats per carta o per telèfon.

Les persones incloses a la campanya que s’han fet una colonoscòpia en els darrers 5 anys, que tenen la malaltia de Crohn, colitis ulcerosa, pòlips colorectals o antecedents familiars de càncer colorectal, han de contactar directament amb l’Oficina Tècnica de Cribratge de Càncer de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell.
Els programes de detecció precoç permeten identificar la malaltia en estadis inicials.
Al cribratge del 2016, només es va fer la prova el 32% de la població cridada

El cribratge del càncer de còlon i de recte es va desplegar a Rubí per primera vegada el 2016 i només un 32% de les persones entre 50 i 69 anys van acabar fent-se la prova, un percentatge inferior al del Vallès Occidental, on el 38% van participar-hi. En concret, a Rubí van fer-se la prova 18.233 rubinencs, unes anàlisi que van permetre detectar 16 casos de càncer.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Polèmica entre Rubí i Sant Cugat per la ubicació de l’hospital
Seguiment desigual de la vaga general convocada pel judici
Dispositiu policial a la zona d’oci de Sant Cugat
Deu dones de B Braun Rubí promouen la ciència i la tecnologia a les escoles
Troben una nova plantació de marihuana a Rubí
L’AUP vol reconvertir l’antic camp de golf en un parc