A tot tren
DDurant aquest any Rubí està commemorant el centenari de l’arribada del tren, un fet que va canviar significativament la història i l’evolució de la ciutat. Aquest diumenge va tenir lloc l’acte central d’aquesta celebració, durant el qual es va tornar a girar la mirada al passat i a tot el que va suposar per la vila de Rubí l’arribada del tren.

El passat més recent, encara que sovint sembli que ha passat més temps, ens ha deixat millores molt necessàries. Només fa 25 anys que la ciutat compta amb la nova estació, ja que l’antiga -actual sala d’exposicions- havia quedat petita i obsoleta. Les obres de construcció de la nova estació van permetre semisoterrar les vies i suprimir el pas a nivell a l’avinguda de Barcelona.

Però les vies del tren continuaven sent una ferida oberta al mig de Les Torres, el Progrés i Rubí 2000, tres barris que havien crescut molt. La pressió veïnal va servir perquè la Generalitat accedís al cobriment de les vies entre el pont de Can Cabanyes i el carrer Edison, que va ser una realitat l’any 2004. Fa només 14 anys. I un any després s’inaugurava la rambla del Ferrocarril, un espai que va canviar la fisonomia de la zona i que, en pocs anys, s’ha convertit en un eix de referència per a la ciutadania.

El centenari ha permès girar el cap al passat, però també cal continuar mirant al futur. Des de Ferrocarrils de la Generalitat, es recordava que s’està estudiant la viabilitat de la construcció d’una segona estació al polígon La Llana, un equipament que ja fa anys que es reivindica a la ciutat. Aquesta nova estació evitaria que els residents dels barris pròxims a la Llana i els de les urbanitzacions del nord-oest de la ciutat travessin la ciutat en vehicle privat per accedir a l’estació actual i seria un nou punt de centralitat a la ciutat. Una clara aposta per apropar el transport públic a la ciutadania i per afavorir la mobilitat sostenible a Rubí, que falta li fa.

L’altre repte de futur plantejat per FGC és millorar la freqüència de pas fins als 5 minuts amb la incorporació de 15 nous trens a les línies del Vallès. Una freqüència de pas que realment s’assimilaria a la del Metro de Barcelona i que, a la pràctica, suposaria descongestionar els trens d’hora punta, que van absolutament saturats, amb les molèsties que això comporta per als usuaris i usuàries. Esperem que aquests projectes de futur puguin ser realitat aviat i la ciutat faci un nou pas endavant en matèria de mobilitat i transport públic.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Polèmica entre Rubí i Sant Cugat per la ubicació de l’hospital
Seguiment desigual de la vaga general convocada pel judici
Dispositiu policial a la zona d’oci de Sant Cugat
Troben una nova plantació de marihuana a Rubí
Deu dones de B Braun Rubí promouen la ciència i la tecnologia a les escoles
L’AUP vol reconvertir l’antic camp de golf en un parc