AMB
Editorial | 4 d'octubre de 2018

REDACCIÓ
Aquesta setmana el govern local, en mans del Partit dels Socialistes de Catalunya, ha tornat a posar sobre la taula una proposta que es va plantejar fa gairebé una dècada però que havia quedat aparcada. Es tracta de la possible incorporació de la nostra ciutat a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), un organisme que aplega 36 municipis que sumen una població de 3,2 milions de persones, és a dir, el 42,8% de la població de Catalunya, xifra que la converteix en una de les àrees més poblades d’Europa.

La proposta ha estat presentada per l’alcaldessa, Ana M. Martínez, a tots els grups municipals en Junta de Portaveus, amb l’objectiu de cercar el màxim consens sobre una decisió tan important com aquesta. És el primer pas per un camí que s’ha de recórrer a poc a poc, ja que la decisió final, sigui la que sigui, ha d’estar valorada en profunditat i ha de tenir el màxim consens.

L’AMB té competències en territori, habitatge, transport, cicle de l’aigua, residus i medi ambient. Que no és poc. Són competències molt importants per a un municipi. A simple cop d’ull, per exemple, en matèria de transport pertànyer a l’Àrea Metropolitana de Barcelona suposaria avantatges i facilitats com una reducció important de les tarifes del transport públic o incrementar la mobilitat dels taxis rubinencs, però també restriccions de circulació en episodis de contaminació. També pot comportar la possibilitat d’accedir a un millor finançament i més possibles inversions en infraestructures o equipaments. I alhora també suposaria perdre una gran capacitat de decisió, per exemple, en temes tan importants com territori o el risc de quedar ‘difuminats’ en un territori tan ampli. En definitiva, guanyar uns drets, però autoimposar-se uns nous deures.

Segons l’executiu local, ara s’encarregarà l’actualització d’un estudi tècnic que sembla que es va fer quan es va plantejar per primera vegada aquesta possibilitat, del qual no en teníem constància, per tal de valorar correctament i en profunditat els pros i els contres d’adherir-se a aquest organisme. Serà el moment de posar a la balança els factors positius i els factors negatius per poder prendre la millor decisió per a la ciutat.

No serà una decisió fàcil, però en qualsevol cas, la que es prengui ha de comptar amb el màxim suport. De fet, no s’hauria ni de descartar la possibilitat de fer una consulta ciutadana per tal que els rubinencs i les rubinenques poguessin opinar sobre la qüestió.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Polèmica entre Rubí i Sant Cugat per la ubicació de l’hospital
Seguiment desigual de la vaga general convocada pel judici
Dispositiu policial a la zona d’oci de Sant Cugat
Troben una nova plantació de marihuana a Rubí
L’AUP vol reconvertir l’antic camp de golf en un parc
Deu dones de B Braun Rubí promouen la ciència i la tecnologia a les escoles