Una vintena de semàfors de la ciutat s’adapten amb sistemes sonors per a persones invidents
El consistori ha comptat amb l’assessorament de l’ONCE en l’elecció dels semàfors
Actualitat | 13 de desembre de 2018

REDACCIÓ
L’Ajuntament ha iniciat aquest dimarts la instal·lació de sistemes sonors per a invidents a una vintena de semàfors de la ciutat. L’objectiu d’aquesta iniciativa, treballada conjuntament amb l’ONCE, és fer accessibles diverses cruïlles del municipi.

El nou dispositiu que es col·loca als semàfors incorpora un sistema denominat Passblue, que s’activa mitjançant Bluetooth quan s’aproxima una persona amb discapacitat visual —gràcies a una aplicació instal·lada al telèfon mòbil o a un comandament a distància que ha de tenir l’interessat—. L’invident rep un senyal acústic que l’avisa tant de la proximitat d’un semàfor com de si aquest està en fase verda o vermella.

“Creuar un pas de vianants és una cosa que fem pràcticament cada dia, però si la capacitat visual és reduïda o nul·la, aquesta acció pot resultar difícil i perillosa”, ha reflexionat l’alcaldessa, Ana M. Martínez. “Amb l’objectiu de millorar l’autonomia de les persones invidents, hem optat per instal·lar aquests semàfors acústics a diverses cruïlles de la ciutat de la mà de l’ONCE, que ens ha ajudat a determinar els encreuaments on calia ubicar aquest sistema”, ha apuntat la primera edil.

Semàfors sonors
La informació acústica que emeten aquests dispositius és de tres tipus, que es diferencien per la freqüència i durada dels sons. D’una banda, disposen d’un to d’orientació que permet a l’usuari conèixer l’existència del semàfor i situar-se a la zona correcta per poder creuar pel pas de vianants. I, de l’altra, emeten un altre tipus de senyal per a cada fase, que indica a la persona invident quan pot travessar i quan el semàfor està a punt de canviar a fase vermella. Els tons permeten que aquestes persones rebin de forma clara i inequívoca la informació de l’estat de l’encreuament semafòric, millorant l’accessibilitat i seguretat.

El fet que el dispositiu s’activi només quan s’aproxima la persona invident proveïda de l’aplicació o del comandament a distància redueix significativament la contaminació acústica que pot generar aquest sistema, ja que els senyals sonors només s’emeten quan l’usuari els necessita.

Les cruïlles que compten amb aquest nou dispositiu acústic són les de Pau Claris – Cadmo (4 semàfors), Joaquim Blume – Cadmo (2 semàfors), Magallanes – Magí Raméntol (2 semàfors), Magallanes – Calderón de la Barca (2 semàfors), Pintor Fortuny – Calderón de la Barca (4 semàfors), Joan Fiveller – Marià Benlliure (4 semàfors) i Can Cabanyes – Rambla del Ferrocarril (2 semàfors). En els pròxims anys, la voluntat del consistori és ampliar el nombre de semàfors adaptats amb aquest sistema.
La col·locació dels sistemes sonors s’ha iniciat aquesta setmana. / Cedida
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
L’Ajuntament presenta el programa de Festa Major amb prop de 200 activitats
Ana M. Martínez és reelegida alcaldessa de Rubí pel mandat 2019-2023
Rubí Acull i Rubí Solidari impulsen un acte a la ciutat coincidint amb el Dia Mundial del Refugiat
Voluntat de diàleg i consens: el compromís dels grups municipals pel nou mandat
Poca emotivitat i els agraïments habituals en la darrera sessió plenaria del mandat
Les àrees de Personal i de Projecció de la Ciutat, Cultura i Esports, i el servei de Manteniment de les Urbanitzacions, entre les novetats del cartipàs municipal