26 M: Compte enrere
Queden exactament 135 dies perquè els rubinencs acudeixin a les urnes per triar el proper alcalde o alcaldessa. El compte enrere va començar fa gairebé 10 mesos, quan Esquerra Republicana de Catalunya va anunciar que Xavier Corbera seria l’alcaldable dels republicans. Una decisió que es va prendre a l’assemblea local del partit. Pocs dies després també es va fer públic el nom d’un altre candidat. Antoni García va ser escollit per tornar a encapçalar la llista de Veïns de Rubí després d’unes primàries.
Des d’aleshores, s’han succeït les informacions sobre candidatures i possibles candidats, però a poc més de quatre mesos la majoria de partits encara no ha triat un candidat. La tercera formació en escollir qui encapçala la llista ha estat el Partit dels Socialistes de Catalunya, que aspira a conservar l’alcaldia. Aquesta mateixa setmana, l’assemblea socialista ha ratificat la candidatura d’Ana M. Martínez, única candidata a les primàries.

La resta de partits estan immersos en processos de primàries per escollir candidat durant aquest mes: és el cas del Partit Demòcrata Europeu Català, que articularà una candidatura sota el nom Junts per Rubí, i de Podem, que finalment confluirà amb Catalunya en Comú, formació que sí que ha escollit la seva candidata, l’actual regidora d’Iniciativa Ànnia García a través d’un procés de primàries. En aquest cas, l’acord nacional entre els comuns i Podem definirà finalment com serà la llista d’En Comú Podem i quin dels dos candidats la liderarà. En el cas de Ciutadans, el partit està a l’espera que durant aquest més la direcció nacional esculli qui serà el candidat, tot i que hi ha veus que podria ser l’exsocialista Roberto Martín.

Molt més difícil de preveure és com s’articularà la candidatura del Partit Popular després d’aquest mandat fallit. El partit, que ha perdut la representació al Ple amb l’expulsió dels dos regidors del partit, encara no ha donat senyals de vida.

D’altra banda, el col·lectiu Primàries Rubí articula una candidatura netament independentista. De moment, hi ha més de 300 inscrits però encara no es coneix el nom de cap candidat. Per últim, falta per veure si finalment es presentaran a les eleccions agrupacions ultradretanes com Som Identitaris, partit que està impulsant a Rubí Joan Carles Boronat, exregidor de Convergència i Unió i del Partit Popular; o VOX, que ha fet el salt a les institucions a Andalusia.

En qualsevol cas, el clima que es respira a la ciutat ja és preelectoral. Detalls com l’arrencada dues vegades de la pancarta d’Esquerra o les acusacions creuades a les xarxes socials fan preveure una campanya dura cap a l’alcaldia. ERC i PSC parteixen com els màxims favorits, però amb el permís d’En Comú Podem i Ciutadans, que no descarten un ‘sorpasso’.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
“Volem impulsar un govern que s’alimenti de les veus de la ciutadania i no amb un alcalde que fa el que vol”
El mític grup La Unión se suma al cartell del RRandom Festival
Més de mig miler de persones surten al carrer per dir que Rubí vol acollir
“La ciutat ofereix una imatge de decadència des de fa molts anys que ha tocat fons, és el moment del canvi”
El POUM, l’habitatge, la mobilitat i les urbanitzacions centren el debat electoral
Les AMPA i les AFA demanen al consistori reformular les subvencions dels Casals d’Estiu