Preocupacions
Editorial | 25 de gener de 2019

REDACCIÓ
L’Ajuntament ha fet pública una enquesta de satisfacció ciutadana amb una mostra de 411 persones que han estat preguntades al seu domicili. Un estudi que, entre altres indicadors, recull les preocupacions dels rubinencs respecte a la ciutat de Rubí. Segons aquestes dades, el que més preocupa als ciutadans, gairebé a un 40% de la població, és la seguretat ciutadana, a la qual cal sumar-hi que el 8,5% que també està preocupat per la delinqüència.

El problema de la seguretat ciutadana no és únic ni exclusiu a Rubí, de fet, durant el darrer període de registre, entre l’abril del 2017 i l’abril del 2018, el nombre de delictes registrats a la ciutat es va estancar. La sensació ciutadana, però, no és aquesta, en part per l’augment de robatoris en comerços, habitatges i principalment a l’interior de vehicles. També, perquè és públic i notori que durant els darrers anys, Rubí ha tingut un problema important al cos de Policia Local, que no compta amb efectius suficients i que està molt per sota de la mitjana catalana. La falta d’agents comporta, també, que no es visibilitzi d’igual forma el patrullatge a la ciutat i que la resposta a les trucades no sigui, de vegades, la més tranquil·litzadora per la ciutadania. Així, tot i que Rubí no és una ciutat amb un nombre de delictes especialment elevat, la ciutadania sí que té la percepció que hi ha inseguretat ciutadana.

La segona gran preocupació dels rubinencs, tot i que a certa distància, és l’aparcament, que preocupa a gairebé el 20% dels ciutadans. Es tracta en aquest cas d’un problema de difícil solució i en què hi ha diferents models i propostes sobre la taula. L’alcaldessa va reconèixer durant la presentació de l’estudi que l’ampliació de l’illa de vianants i l’increment d’algunes voreres al centre ha comportat l’eliminació de prop d’una setantena de places d’aparcament. No obstant això, també cal considerar que poques ciutats de la mida de Rubí tenen dos aparcaments tan grans i tan propers al centre, com és el cas de l’Escardívol i del Rubí+D. En tot cas, seria interessant qüestionar els usos que els ciutadans fan d’aquests aparcaments i valorar la conveniència o no d’augmentar la zona taronja perquè hi hagi una major rotació de vehicles i evitar que les grans zones per aparcar acabin sent l’aparcament particular d’uns pocs. A més, cal tenir en compte que Rubí haurà de seguir eliminant places d’aparcament al centre, perquè hi ha voreres que no compleixen la normativa i en el cas d’algunes és evident que això suposa un problema de seguretat i accessibilitat.

La tercera qüestió que més preocupa els habitants de Rubí és la neteja de la ciutat, motiu pel qual la ciutadania fa moltes queixes, en especial a través de les xarxes socials i els mitjans de comunicació. Rubí no és una ciutat neta per múltiples raons, encara que fonamentalment en destacaríem dos. La primera i més important és per l’elevat nombre de fets incívics que hi ha la ciutat. La segona per la caducitat del contracte del servei de neteja i manteniment d’espais públics, un servei que cal actualitzar per donar una millor cobertura a tota la ciutat. En qualsevol cas, aquests són alguns dels problemes que preocupen els rubinencs i dels quals cal prendre nota.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Mor un motociclista rubinenc després de xocar contra un cotxe a Sant Muç
El bar Sant Patrick’s, afectat per un petit incendi
Preocupació a Sant Jordi Parc per les trobades nocturnes de joves a una nau abandonada
L'Ajuntament començarà a planificar la construcció d'una nova piscina municipal d'estiu
Rubí registra una norantena d’incidències per la tempesta
Reconeixement als alumnes rubinencs amb millors notes a la Selectivitat