L’aire que respirem
Editorial | 20 de setembre de 2019

REDACCIÓ
Fa només uns dies que s’ha anunciat que a partir del 2020 entraran en vigor restriccions per circular a l’àrea metropolitana per als vehicles més contaminants. Unes mesures contra la contaminació que han vingut per quedar-se. Barcelona i les ciutats adjacents han creat una Zona de Baixes Emissions amb l’objectiu de reduir els elevats índexs de contaminació que es registren dia rere dia a la capital catalana i la Generalitat de Catalunya ha recomanat a totes les grans ciutats que repliquin aquest model.

En aquesta línia, la setmana vinent es debatrà al Ple una proposta d’ERC, En Comú Podem i l’AUP per declarar l’estat d’emergència climàtica a Rubí i aplicar tot un seguit de mesures per intentar minimitzar els efectes del canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica. Una sessió plenària que també debatrà altres aspectes relacionats amb el medi ambient. ERC demanarà un Pla Director del Verd Urbà, una mesura que ja va demanar l’AUP en el darrer mandat i que no va ser aprovada. L’Alternativa, per la seva banda, posarà sobre la taula la necessitat de fomentar un transport més sostenible a l’escola, mentre que Veïns per Rubí proposa que es creï una nova deixalleria a prop de les urbanitzacions.

I és que cada cop sentirem a parlar més i més del medi ambient, de com ens afecta la seva transformació i de les conseqüències de l’augment de les temperatures al planeta a causa del canvi climàtic.

A Rubí, la situació no és tan alarmant com a la conurbació de Barcelona, és cert, però el municipi està inclòs en la Zona 2 de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric. Cal dir que la ciutat està millor ara del que ho estava fa 10 anys, especialment pel que fa a partícules PM10, provinents principalment del trànsit i la indústria. Però no cal abaixar la guàrdia i, sobretot, cal que les ciutats iniciïn polítiques valentes per avançar cap a un model més sostenible, tant per millorar la qualitat de l’aire que respirem, com per frenar en la mesura del possible el canvi climàtic.

Ja no és un repte del futur, és una necessitat del present.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
L’Ajuntament compra tres pisos al banc per 250.000 euros per destinar-los a famílies vulnerables
El torrent dels Alous, frontera històrica entre Rubí i Sant Cugat
‘Desenterrant el silenci’, una mostra sobre el mestre Antoni Benaiges
Continental fa marxa enrere i atura temporalment l'ERO
Avís preventiu de contaminació a Rubí per la intrusió de pols africana
Es prepara una gran manifestació contra l’abocador de Can Balasc