El govern aprova les ordenances amb només quatre vots en contra
Política | 8 d'octubre de 2019

MARTA CABRERA
Amb només quatre vots en contra, el govern local, format pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP), va aprovar les ordenances del 2020. Ciutadans (Cs) i Veïns per Rubí (VR) van ser les dues formacions que hi van votar en contra, mentre que Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) van optar per l’abstenció. Socialistes i comuns van votar a favor per tirar endavant unes ordenances continuistes amb les del darrer mandat, especialment en el capítol de la rebaixa de l’IBI: “Rebaixem la pressió fiscal i bonifiquem els que prenen cura del medi ambient i seguim ajudant les famílies més necessitades”.

L’IBI va ser, precisament, el punt de conflicte amb els dos partits que van votar en contra. El portaveu de Cs, Roberto Martín, va retreure al govern que la seva formació política va donar suport a les ordenances 2019 perquè es van comprometre a rebaixar l’IBI un 2% el 2020, fet que no s’ha complert, ja que la rebaixa és de l’1%. “Tenint en compte el superàvit que té l’Ajuntament i que el compromís era abaixar l’IBI un 2%, creiem que la rebaixa de l’IBI és insuficient i que falten bonificacions per als petits empresaris i emprenedors”. A més, Martín també ha insistit que els serveis que ofereix l’Ajuntament són “ineficients, ineficaços i, a vegades, inexistents”.

En aquest punt, ha coincidit amb el regidor de VR, Toni García, que ha dit que Rubí és una ciutat cara: “És lamentable el nivell dels serveis amb aquesta pressió fiscal tan elevada”.

Robert Masalias, regidor d’Esquerra, també va estar d’acord amb aquesta afirmació: “Rubí és una ciutat cara en relació qualitat-preu i això és culpa de l’administració, que és qui gestiona els serveis i els impostos”. Masalias va explicar alguna de les propostes d’Esquerra, com ara bonificar l’IBI a les masies o que les entitats i partits polítics puguin utilitzar equipaments públics de forma gratuïta dues vegades a l’any.

La regidora de l’AUP, Betlem Cañizar, va posar l’accent en les múltiples possibilitats que ofereixen les ordenances per “gravar els habitatges buits o promocionar la rehabilitació de pisos i cases”. A més, la portaveu de l’Alternativa no entén a què respon la rebaixa de l’IBI. “No veiem necessària aquesta reducció de l’IBI, perquè no hi ha cap criteri al qual vagi lligada, és un impost que afecta tothom per igual”, va apuntar.
El Ple es va reunir de forma extraordinària per aprovar les ordenances. / Ajuntament
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Desaparegut un rubinenc des del 4 de maig
Rubí supera els 2.000 casos de contagis de coronavirus
Rubí passa aquest dilluns a la fase 0,5 del desconfinament
El comerç local i els restaurants reprenen l'activitat a baix ritme i amb moltes dificultats
Un grup de joves impulsa una iniciativa solidària per ajudar els immigrants rubinencs que s’han quedat sense recursos
Sí a l’escola pública