Sis escoles rubinenques actuen contra el malbaratament alimentari
Actualitat | 6 de novembre de 2020

REDACCIÓ
El projecte alimentari ‘Recooperem’ s’ha reprès aquest curs a les escoles Torre de la Llebre, Montessori, 25 de Setembre, Mossèn Cinto Verdaguer, Montserrat i s’ha implementat en una sisena escola, el Rivo Rubeo. Es tracta d’una iniciativa que van impulsar primerament el Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental i que actualment gestiona l’Ajuntament amb la implicació dels centres educatius, l’empresa Campos Estela i l’entitat Frater-Nadal.

El projecte té dues vessants, una social, que ajuda a les persones en situació de vulnerabilitat que poden disposar d’àpats cuinats a les escoles; i una segona ambiental, que evita la generació de residus i sobretot el malbaratament alimentari. La regidora de Serveis Socials, Yolanda Ferrer, ha destacat l’interès de la iniciativa: “Ens sembla molt important que els infants, des de ben petits, prenguin consciència de la necessitat de no malbaratar els aliments i sobretot que vegin què significa fer-hi tant a nivell social com pel medi ambient”.

Funcionament del ‘Recooperem’
Un cop s’acaba el servei diari del menjador de l’escola, l’aliment cuinat que no ha estat servit i que s’ha mantingut en condicions higièniques i sanitàries adequades es reparteix en recipients que s’etiqueten amb informació rellevant i es congelen. L’entitat social Frater-Nadal recull els àpats i els reparteix entre gent gran dependent o famílies en situació de pobresa energètica o amb infants a càrrec derivats de Serveis Socials.

Així, l’entitat pot comptar també amb aliments cuinats i completa l’oferta d’aliments bàsics que es recullen habitualment a través dels recaptes, millorant l’aportació nutricional i evitant el malbaratament alimentari.

A Rubí, el projecte es va posar en marxa el curs 2017-2018 en cinc escoles i el resultat és de 780 kg d’aliments aprofitats per 152 famílies. L’any passat el ‘Recooperem’ es va haver d’interrompre per dificultats logístiques relacionades amb la recollida dels àpats i un cop solucionades, la situació de la covid-19 va obligar els centres educatius a tancar i no es va poder reprendre el projecte.
L'aliment que no s'ha servit es recull en unes carmanyoles que es reparteixen entre les famílies necessitades. / Ajuntament
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Desallotjat un local a la plaça Constitució on hi havia 17 persones al seu interior
Mor el cèlebre guitarrista i cantaor Parrita, icona de la música flamenca
Rubí supera els 2.000 casos positius de coronavirus
L’índex de creixement epidemiològic a Rubí és extremadament elevat
Confinament els caps de setmana i suspensió d’activitats extraescolars, culturals i esportives
Desenes de rubinencs reclamen acabar el tractament o la devolució dels diners a la fallida Dentix