LogoWeb02-01LogoWeb02-01LogoWeb02-01
  • Inici
  • Actualitat
    • Reportatges
  • Política
    • Eleccions Municipals
      • Entrevistes als candidats
  • Economia
  • Cultura
  • Esports
  • Entrevistes
  • Opinió
  • Hemeroteca
  • Contacte
El Racó del Llibre acull diverses presentacions literàries el 4 i 5 d’abril
4 d'abril de 2025
Les Anades d’Olla presenta el segon conte de les aventures d’en Bòjum amb una festa al Celler
4 d'abril de 2025

Col·loquen nous dispensadors de pinso anticonceptiu per controlar la sobrepoblació de coloms

El fàrmac que recobreix el blat de moro no és tòxic ni per a les persones ni per als animals i els seus efectes són reversibles

Imatge d’un dels nous dispensadors de pinso anticonceptiu per a coloms (foto: Ajuntament de Rubí)

Redacció

4 d’abril de 2025

L’Ajuntament ha instal·lat aquesta setmana dos nous dispensadors de pinso anticonceptiu amb l’objectiu de dur a terme un control ètic de la població de coloms. Després de comprovar l’eficàcia del fàrmac en el marc d’una prova pilot, ara s’han ampliat les zones on se subministrarà aquest medicament que impedeix la reproducció d’aquest tipus d’aus.

Durant les quatre primeres setmanes es fidelitzaran els coloms només amb blat de moro. Posteriorment, es dispensarà el blat de moro recobert amb una pel·lícula de nicarbazina, un fàrmac que impedeix la formació de la closca dels ous en el moment de la posta, per la qual cosa les femelles de colom no podran pondre ous.

El tractament consisteix a administrar 8 grams diaris de nicarbazina per au. Els efectes d’aquest fàrmac són reversibles, és a dir, que quan els coloms deixen d’ingerir el pinso anticonceptiu recuperen progressivament la fertilitat.

La nicarbazina no és tòxica ni per a les persones ni per als animals. Tampoc perjudica la salut dels coloms: s’han dut a terme clíniques realitzades a coloms tractats amb nicarbazina i no han mostrat cap efecte advers ni tampoc cap modificació anatòmica funcional sobre els seus teixits.

L’ús d’aquest fàrmac tampoc posa en risc el medi ambient: la quantitat de nicarbazina que excreta una població de coloms tractada és almenys 100 vegades inferior al límit indicat en la normativa europea vigent en matèria de risc ambiental.

En total, ara hi ha sis dispensadors de pinso anticonceptiu a la ciutat, cinc dels quals es troben a peu de carrer i un sisè que està ubicat en una zona de terrat. Durant la prova pilot s’ha comprovat l’efectivitat del fàrmac, ja que la població de coloms al municipi s’ha mantingut estable.

“Amb aquesta actuació reforcem el control dels coloms sense sacrifici. La sobrepoblació és un greu problema que té com a causa principal les persones alimentadores, que demostren una important manca de consciència, de respecte per l’entorn i de civisme. Cal dir també que no fan cap favor als propis coloms, que no tenen un sistema digestiu pensat per menjar pa i, com a conseqüència, els produeix problemes digestius i malalties”, ha explicat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz.

Està prohibit alimentar els coloms

La sobrepoblacióde coloms pot comportar problemes en actuar com a transmissors de diferents malalties. D’altres problemàtiques derivades d’un augment incontrolat de la població de coloms són l’acumulació dels seus excrements ─d’elevat efecte corrosiu─, que pot provocar danys en les estructures d’edificacions, espais d’ús públic i mobiliari urbà, a la vegada que embruten voreres i façanes. Així mateix, els nius poden ocupar i obstruir forats de ventilació.

Per evitar els problemes esmentats, no s’ha d’alimentar els coloms en espais d’ús públic ni privat, conducta que pot ser sancionada en compliment de l’Ordenança reguladora de la tinença d’animals de Rubí. D’acord amb l’article 75.11 d’aquesta normativa, es considera una infracció lleu “alimentar en habitatges, locals i altres espais delimitats d’ús privatiu, com també en espais d’ús públic en general i de concurrència pública, els animals peridomèstics o ensalvatgits sense l’autorització municipal corresponent”. Aquestes conductes poden ser sancionades amb multes d’entre 30 i 120 euros.

El fet de no donar menjar als coloms, així com evitar la presència de nius d’aquestes aus als edificis, ajuda a controlar-ne l’excés de població.

L’Ajuntament de Rubí pot ordenar als particulars l’adopció de mesures o l’abstenció de conductes per a evitar problemes sanitaris, d’insalubritat i perjudicis. L’incompliment d’aquestes mesures, que es considera una infracció greu, pot ser sancionat amb multes que oscil·len entre els 121 i els 600 euros.

Share on X (Twitter) Share on Facebook Share on WhatsApp Share on Telegram Share on Email

NOTÍCIES RECENTS

  • L’InFest, el festival de curtmetratges de terror i fantasia, arriba a la seva 10a edició
  • El Síndic de Greuges proposa un nou sistema de repartiment d’entrades per a la Festa Major de Rubí
  • L’aleví femení del CN Rubí, medalla de plata en el campionat de Catalunya de waterpolo
  • ERC facilitarà l’aprovació del pressupost municipal del 2025 amb una abstenció “per responsabilitat”

Subscriu-te al butlletí setmanal de Diari de Rubí

EL + LLEGIT

Gastronomia

L'Aquafaba, el líquid dels llegums amb moltes utilitats

XARXES SOCIALS

Versió digital de Diari de Rubí, amb tota la informació, l'actualitat i notícies de la ciutat.

Contacte

  • 609 03 22 89
  • [email protected]
c. Pere Esmendia, 25, 1r 2a

Informació

  • Avís legal
  • Política de privacitat
  • Política de cookies
  • Mapa del lloc
© Diari de Rubí. Tots els drets reservats. Diseño web en Rubí: Turipano360
Fem servir cookies per assegurar que et donem la millor experiència al nostre web. Si continues fent servir aquest lloc, assumirem que estàs d'acord amb això. Acceptar