Redacció
La sessió plenària del mes de setembre ha servit per aprovar el Pla d’Acció i Innovació Cultural (PAIC) 2024-2027, un document que estableix les polítiques públiques a implementar per garantir l’accés a la cultura i per fomentar-ne el consum, i que ha rebut el suport de tots els grups municipals excepte PP, que s’ha abstingut, i VOX que ha votat en contra. El text ha estat redactat a partir de les aportacions d’entitats i ciutadania en el marc del Fòrum per la Cultura 2022, dels grups municipals i tècnics de l’administració de diferents àmbits.
L’equip de govern, format pel Partit dels Socialistes (PSC) i En Comú Podem (ECP), ha presentat el PAIC, a través d’una intervenció del regidor de Promoció de la Cultura, Moisés Rodríguez. L’edil ha destacat que el document recull 166 propostes específiques pel que fa a vuit àmbits: arts escèniques, música, arts visuals, literatura, sector audiovisual, memòria i patrimoni, expressions festives i populars, i nous sectors d’intervenció.
A més, Rodríguez ha ressaltat que també comportarà la creació de nous espais de participació com un Consell de Cultura o taules sectorials. Pel regidor, el pla contribuirà a “fomentar la identitat local, la cohesió social, el dret a l’accés a la cultura, al foment del diàleg intercultural, la promoció de l’educació i la conservació i difusió del patrimoni cultural”, entre altres.
El govern també ha remarcat que aquest és un document “únic”, que s’impulsa a Rubí per primera vegada i que té voluntat de futur més enllà de qui encapçali l’Ajuntament.
Des d’Esquerra Republicana (ERC), la portaveu Montse Soler ha retret a l’executiu que no hagi presentat el document en una junta de portaveus o en una sessió de retorn a les entitats abans de portar-lo directament al Ple per a la seva aprovació. Malgrat tot, ERC ha votat a favor del document i ha destacat que “la cultura és la millor eina de cohesió social”.
Soler ha reclamat més suport als artistes i creadors locals. La regidora també creu que s’ha de repensar l’oferta musical, repartida al llarg de l’any, no només Los40 Primavera Pop i el festival Rrandom. També ha demanat més participació ciutadana i recursos per apropar la cultura a tothom.
A més ha demanat informació sobre el projecte d’adequació de la sala de l’Antiga Estació i especialment sobre el de creació d’un centre d’imatge, que gestionés l’important llegat fotogràfic de la ciutat. “Què està passant amb l’arxiu fotogràfic de Josep M. Roset”, ha qüestionat. Finalment, ha reclamat que s’escolti a totes les entitats.
L‘Alternativa d’Unitat Popular (AUP) ha votat a favor, tot i que manifestat alguns dubtes. La portaveu Marina Dolset ha explicat que el pla té aspectes que veuen amb bons ulls i altres que consideren que es poden millorar. En aquest sentit, l’AUP considera que està massa centrat en la institució i és poc permeable a la tasca d’entitats i moviments culturals i que neix sense calendari ni pressupost per la seva implementació.
Dolset també ha apuntat que la diagnosi del pla ja alerta que la política de grans festivals genera poc arrelament a la ciutat, mentre que el document aposta per potenciar-los i que s’hauria d’esmenar absències com que no es parla del futur dels locals dels antics cinemes, que hi ha poques referències a locals d’assajos per a grups o artistes o que no recull cap acció encaminada a reobrir el Museu de Rubí, que fa 40 anys que no té seu.
Com a aspectes positius, l’AUP s’ha referit al fet que el document incorpora noves formes de participació, la perspectiva de gènere, que contempla el canvi climàtic o que reconeix que cal impulsar la xarxa de centres cívics.
D’altra banda, Veïns per Rubí també ha votat a favor, tot i lamentar que no s’hagués presentat abans de la seva aprovació als grups municipals i a entitats. Malgrat això, Antoni Garcia, portaveu del grup, ha assenyalat que “és un bon pla” i ha destacat que la diagnosi “està molt treballada i on es detecten moltes mancances”.
Entre aquestes, s’ha referit a la creació d’un programa de suport al talent local, a un espai per espectacles de petit format i un auditori per a concerts, a locals d’assaig i l’impuls de biblioteques de barri, entre molts altres. Per Garcia, tots aquests reptes es reflecteixen en els plans estratègics del document i que, tot i que l’èxit del pla dependrà de la capacitat de gestió del govern i de la dotació pressupostària, és un bon pla.
PP s’absté i VOX vota en contra
El PAIC no ha convençut el Partit Popular que ha optat per l’abstenció. Juanjo Giner, portaveu dels populars, considera que el document està ple “d’adjectius buits” i que no inclou “propostes clares” que donin resposta a les mancances detectades en l’àmbit cultural.
Giner ha defensat que la creació d’una taula de cultura transversal que inclogui les entitats regionals i hispanoamericanes i ha apuntat que el dèficit d’infraestructures no se soluciona. En aquest sentit, ha preguntat al govern quan finalitzarà la reforma del Casino, perquè no es contempla un edifici per ubicar el Museu de Rubí.
Per la seva banda, Carlos Velarde, regidor de VOX, ha explicat que la seva formació votava en contra per considerar que “han ficat amb calçador” ideologia política relacionada amb temes com la igualtat de gènere, igualtat social, canvi climàtic, o l’Agenda 2030. Per Velarde, “la cultura ha de ser neutra”.
NOTÍCIES RECENTS