El Ple ordinari de desembre, celebrat aquest dimarts a la tarda, va servir per tirar endavant la licitació del nou contracte del servei públic de transport col·lectiu: el bus urbà. Es tracta d’un dels contractes més importants que signa l’Ajuntament, que tindrà una durada de deu anys i que inclou el pagament durant aquest període de més de 60 milions d’euros.
Segons va explicar el regidor de Mobilitat, Rafael Güeto, el nou contracte es marca dos objectius prioritaris. Per una banda, augmentar en un 6% l’ús del transport urbà, i de l’altra reduir les emissions contaminants de la flota.
En el primer aspecte, segons va avançar el regidor socialista, s’augmentaran les freqüències de pas en totes les línies per tal que sigui més còmode i àgil l’ús del servei. A més, s’incorporen serveis especials que fins ara estaven exclosos del contracte, com ara un increment del transport públic en episodis de contaminació, el bus especial per Tot Sants o el transport nocturn de Festa Major. També s’estableix que s’haurà d’obrir una oficina d’atenció a l’usuari a la rambleta Joan Miró i una renovació de les parades, entre altres.
Pel que fa a la reducció de gasos contaminants, Güeto ha explicat que s’afegiran cinc vehicles a la flota fins a arribar a 22 autobusos i que de cara al 2030, quan finalitzi el contracte, tots seran híbrids o elèctrics.
El contracte no recull explícitament l’opció de la gratuïtat del bus urbà, tal com va prometre el PSC en campanya electoral, però tampoc es descarta. El que sí que va explicar el regidor Rafael Güetó és que hi ha la possibilitat de fer modificacions per introduir el bus a demanda.
La proposta va ser aprovada amb l’abstenció d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Ciutadans (Cs), Veïns per Rubí (VR) i l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP). El regidor de VR, Toni García, va criticar la gestió que s’ha fet de la flota i va recordar que, dels vuit vehicles dièsel del bus urbà, dos es van comprar fa només tres anys. També va lamentar que no es canviïn les línies i se segueixi deixant sense transport públic zones com Can Barceló o amb un vehicle cada hora a la urbanització de Sant Muç, per exemple.
Per la seva banda, la regidora de l’AUP, Betlem Cañizar, es va mostrar preocupada per si en un futur s’aposta per la gratuïtat del bus urbà, ja que creu que pot posar en perill la sostenibilitat del consistori. També va demanar que s’introdueixi la perspectiva de gènere en el contracte si és possible.